VOJNO HODOČAŠĆE U LOURDES: Među 12.600 hodočasnika iz više od 30 država bit će i hrvatski vojnici, policajci, branitelji i vatrogasci

10.05.2023. 16:05:00

Misom u zagrebačkoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Sigetu započelo je 29. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u marijansko svetište Lourdes u Francuskoj, izvijestilo je u utorak Ministarstvo obrane.

Hodočašće će trajati do 16. svibnja tijekom kojeg će se hrvatski vojnici, policajci, branitelji i vatrogasci uključiti i u 63. Međunarodno vojno hodočašće. I ove godine je predviđeno da na Međunarodnome vojnom hodočašću sudjeluje više od 12.600 hodočasnika iz više od trideset država s raznih strana svijeta.

Misno slavlje u Sigetu predvodio je vojni ordinarij u RH Jure Bogdan / Foto: Hina

Hodočašće je nastalo na inicijativu nekolicine vojnih kapelana u duhu pomirbe i učvršćenja mira dotadašnjih zaraćenih strana Francuske i Njemačke. Prvo hodočašće vojnika organizirano je po završetku Drugog svjetskog rata, a ubrzo je ideja pomirbe i izgradnje trajnog mira jačala i širila se među vojskama različitih zemalja.

Od 1958. Vojno hodočašće je poprimilo međunarodni karakter, a vojske zemalja koje su do tada ratovale, u susretima u lourdskom svetištu su se simbolično bratimili i mirili. 

Hrvatska vojska sudjeluje na Međunarodnom vojnom hodočašću u Lourdesu od 1993. godine. Hodočašće tradicionalno organizira Vojni ordinarijat u RH uz potporu Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja.

Misno slavlje predvodio je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, a u svojoj je homiliji naglasio smisao i cilj hodočašća kao hoda u vjeri te pozvao na molitvu za nemoćne i potrebite, za mir u svijetu, u Ukrajini, u našem susjedstvu.

Izvor: Fenix.hr

Izvorni autor: Fenix-magazin/SIM/Hina/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.