VOZAČI, OD NEDJELJE KREĆE VAŽNA PROMJENA: Policija ovo uvijek provjerava, pazite da ne dobijete paprenu kaznu

11.11.2020. 09:40:00

Od 15. studenog do 15. travnja traje zimski režim vožnje, što znači da svi vozači moraju imati zimske gume s oznakom m+s ili lance spremne za montažu na pogonske kotače, a policija će osim toga provjeravati i alkoholiziranost vozača tijekom vikenda

Vozači imaju još svega nekoliko dana za pripremu automobila za zimu. Naime, od 15. studenog do 15. travnja traje zimski režim vožnje, što znači da je zimska oprema obvezna bez obzira na vremenske uvjete. Iskusniji vozači znaju da dobra guma čuva glavu, ali i novčanik, jer će se vozilo sa zimskim gumama na snijegu, pri brzini od 50 kilometara na sat, zaustaviti nakon 26 metara, a s ljetnim gumama, pod istim uvjetima i brzinom, pedesetak metara dalje.

“U praksi to izgleda tako da ako auto koji je ispred vas ima zimske gume, a vi nemate, kod naglog kočenja sigurno će doći do prometne nesreće. Na tome ne biste trebali štedjeti jer po svim računicama jeftinije je kupiti dvije ili četiri gume nego platiti branik ili haubu auta”, savjetuje voditelj vulkanizerske radionice Dražen Misirača.

Troškovi koje valja izbjeći

No, nije samo materijalna šteta jedini trošak koji bi vozači mogli imati u zimskim uvjetima vožnje. Policija drastično kažnjava neopremljena i neuredna vozila.

“Na svim kotačima morate imati zimske gume s oznakom m+s ili lance pripravne za montažu na pogonske kotače uz uvjet da dubina protektora mora biti najmanje četiri milimetra. Za vozače osobnog automobile propisana kazna od 1000 kuna ako sudjeluje u prometu na dionicama gdje su zimski uvjeti nastali ili na zimskoj dionici, a ne posjeduje zimsku opremu ili nije očistio vozilo od snijega odnosno leda”, poručio je za Dnevnik.hr Boris Skeledžić, načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave primorsko-goranske.

I cestari se spremaju za zimu. Soli i ljudstva im ne nedostaje, a nadaju se kako će imati što manje nesreća tijekom zime. “Vozilo jednostavno proklizi na cesti udari sa strane u odbojnik, prepriječi se, naleti drugo vozilo i tu na žalost može doći do težih posljedica. Onda ni naša služba ne može tuda proći”, ističe Valentin Crljenko, voditelj TJ Delnice HAC-a.

‘Vožnja i alkohol ne idu skupa’

Ipak, svi oni koji odluče sjesti za volan trebali bi biti na oprezu i prije zimskih uvjeta. Naime, vrijeme je mladoga vina, Martinje, a tada policija redovito izlazi u pojačane kontrole alkoholiziranosti vozača. Novi, stroži Zakon o sigurnosti prometa na cestama polučio je određene rezultate. Broj prometnih nesreća je u prvih devet mjeseci ove godine, u usporedbi s istim razdobljem lani pao s 23.000 na malo više od 19.500, a poginulo je 19 osoba manje. Tome su pridonijele i veće kazne za vožnju pod utjecajem alkohola.

“Kada su ovakvi dani uvijek pojačano postupamo. Svo raspoloživo ljudstvo je na terenu i obavlja svoj posao. Vozači, posebno mladi u svakom slučaju trebaju paziti da ako piju nikako ne smiju sjesti za volan. Ne treba se zavaravati. Mladi vozači ne smiju ništa alkohola imati u krvi. Uzmite taksi ili netko iz društva tko nije popio neka vozi! Kazne su od 500 do 20.000 kuna, ali bitno je da ljudi shvate da vožnja i alkohol ne idu skupa”, upozorio je Miron Huljak iz Ravnateljstva policije

Prošlogodišnje Martinje nije bilo veselo za 579 vozača koje je policija zatekla pijane za volanom. No, tek treba vidjeti koliko će snage reda imati posla na cestama ovoga puta.

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.