VRIJEME JE DA SE STANE NA KRAJ MALTRETIRANJU GRAĐANA! Stručnjak objašnjava što nije u redu s formulom za određivanje cijene goriva

04.07.2022. 21:45:00

Vlada je jutros na telefonskoj sjednici donijela odluku kojom se postojeće mjere koje se odnose na cijenu goriva produžuju za još dva tjedna. To znači da će građani još dva tjedna eurosuper 95 plaćati 13.50 kuna, a eurodizel 13.08 kuna. Cijene na autocestama se nastavljaju mijenjati prema cijenama koje se nalaze na mediteranskom tržištu. Novom se odlukom fiksiraju i veleprodajne cijene čime tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda, kažu iz Vlade.

Iako su građani odahnuli na dva tjedna, ekonomski analitičar Damir Novotny objašnjava kako ovo nije rješenje i kako je vrijeme da Vlada radikalno promijeni sustav cijene obračuna goriva.

“Jučer sam se vratio iz Njemačke”, objašnjava analitičar, “gdje sam na benzinskim pumpama gorivo plaćao 2 eura po litri, negdje i 1,90. I sve to bez ikakvih intervencija u cijenu”, kaže Novotny.

“Ovom maltretiranju građana svakog ili svakog drugog utorka treba doći kraj. Vrijeme je i da se Hrvatska pridruži zemljama poput Austrije i Njemačke i promijeni model vezivanja cijena goriva na tržište naftnih derivata na Mediteranu koji u Hrvatskoj nema nikakvog smisla”, kaže Novotny.

“Meni je potpuno neshvatljiva ta formula i ne znam zašto je se držimo kada znamo da Hrvatska naftne derivate dobiva iz srednje Europe i nema veze s mediteranskim tržištem. Naime, MOL opskrbljuje hrvatsko tržište derivata putem INA-e, a taj isti MOL zahvaljujući odluci Europske komisije unatoč embargu nastavlja kupovati rusku naftu po diskontnim cijenama”, objašnjava Novotny ističući kako bi netko iz ministarstva gospodarstva trebao javnosti objasniti zašto se držimo te formule i zašto moramo mijenjati cijenu goriva svakog ili svakog drugog utorka.

“Zašto ne vežemo cijene naftnih derivata uz cijenu nafte na svjetskom tržištu koja već tjednima stagnira”, pita se Novotny.

Energetski stručnjak i bivši ministar gospodarstva Davor Štern također napominje kako je vrijeme za promjene.

“Treba mijenjati sustav jer je cijeli sustav nepravedan. Danas su cijene derivata rezultat brojnih špekulacija i one ne odražavaju pravu vrijednost, a onda je nepošteno da se na špekulativnu cijenu udara PDV”, zaključuje Štern.

Izvor: dnevno.hr/Foto:fah

Izvorni autor: Ivana Jurišić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.