Vučić: ‘U Ohridu neću ništa potpisati, nemaju me čim ucijeniti!‘; Kurti: ‘Srbija je ionako kapitulirala već u Kumanovu‘

18.03.2023. 07:25:00

Vučić je tijekom posjeta Srijemu rekao da ga se ne može ucijeniti jer nema "ni jedan račun u inozemstvu, kuće, vile"

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je u petak da "ništa neće potpisati", a kosovski premijer Albin Kurti njegove je izjave nazvao nekostruktivnima uoči sutrašnjeg sastanka u Ohridu na kojem EU očekuje napredak u dogovorima o provedbi europskog sporazuma Srbije i Kosova.

Francusko-njemački plan, koji je u međuvremenu EU preuzeo kao svoj prijedlog sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, od početka snažno podupiru Sjedinjene Države, a dužnosnici Unije i SAD-a pokušali su ovog tjedna pogurati dvije strane da se približe zajedničkom rješenju.

Vučić je tijekom današnjeg posjeta Srijemu rekao da ga se ne može ucijeniti jer nema "ni jedan račun u inozemstvu, kuće, vile". "Nemaju me čime ucijeniti jer Srbija nema cijenu", rekao je Vučić misleći na zapadne dužnosnike.

Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je u petak da je zainteresiran za dogovor sa Srbijom, a za Vučićeve izjave je rekao da nisu konstruktivne, objavio je TV Klan Kosova.

Kurti je rekao da "Srbija neće kapitulirati u Ohridu, jer se to već dogodilo u Kumanovu 9. lipnja 1999. godine", aludirajući na Kumanovski sporazum pod pokroviteljstvom NATO-a kojim su okončani ratni sukobi na Kosovu, a srpske vojne i policijske snage se povukle.

Kosovski premijer je rekao da se bez potpisivanja europski prijedlog ne može nazvati sporazumom, ali da će razgovori biti nastavljeni. "Čuo sam Vučićevu izjavu i mislim da to nije konstruktivan i posvećen pristup. Ako nema potpisa, onda ćemo nastavili sporenje", kazao je Kurti.

Večer uoči sastanka u Ohridu desna oporba, koja Vučića optužuje da prihvaćanjem europskog plana "izdaje Kosovo, državne i nacionalne interese", organizirala je središtu Beograda prosvjed i okupila više od dvije tisuće ljudi koji su nosili transprente "NE kapitulaciji", "Zajednica srpskih općina je prevara" i "Kosovo je srce Srbije".

Organizatori - vođe pokreta Dveri, Novog DSS i stranke Zavjetnici – Boško ObradovićMiloš Jovanović Milica Đurđević Stamenkovski, ranije su rekli da večerašnji skup "nije prosvjed, već nadstranačko-patriotsko ujedinjenje“.

Okupljeni su sa skupa uputili tri zahtjeva – da se odbaci europski plan za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, da Vučić podnese ostavku i da se odmah raspišu izbori.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:AFP

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.