Vukovarci molili križni put na tzv. kukuruznom putu

28.03.2021. 10:35:00

Uoči blagdana Cvjetnice Vukovarci su u subotu molili križni put po postajama postavljenima duž tzv. kukuruznog puta kojim se 1991. jedino moglo izaći ili ući u tada okupirani Vukovar.

Od mjesta gdje se danas nalazi Zavjetna kapelica na vukovarskom Lušcu do obližnjih Bogdanovaca u jesen 1991. bio je jedini slobodni put za izlazak ili ulazak u Vukovar. Jedino tim putem je do opkoljenog Vukovara stizala humanitarna i medicinska pomoć, ali i oružje i vojnici. Put je bio u funkciji sve do početka listopada i okupacije Marinaca čime se Vukovar našao u okruženju.

Križni put predvodio je župnik župe Kraljice mučenika, vlč. Zvonimir Martinović, a hodočasnicima se pridružio i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, koji je i ponio križ do prve postaje.

„To povijesno mjesto je bio put spasa za Vukovar, a ujedno je značio i opstanak Vukovara sve dok nije bio zatvoren, a tada je Vukovar ostao potpuno odsječen i bilo je samo pitanje vremena kada će doći do sloma njegove obrane“, podsjetio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. (Hina)

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:Grad Vukovar

Izvorni autor: HINA/Kamenjar.com

Autor: