Vukovarska braniteljica Penavi predložila da se 10 ulica u Vukovaru nazove prema hrvatskim herojima

15.03.2022. 12:56:00

TANJA BELOBRAJDIĆ

Vukovarska braniteljica Tanja Belobrajdić uputila je dopis gradonačelniku Vukovara Ivanu Penavi u kojem predlaže da se 10 ulica u tom gradu preimenuje na način da nose ime po braniteljima koji su poginuli braneći Grad heroj. Njezino pismo prenosimo u cijelosti. 

"Trideset je godina prošlo od početka bitke za Vukovar, a potom i opsade i okupacije grada, pri čemu je (izvor: Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, Računalna baza žrtava iz Domovinskog rata, u: Sandra Cvikić, Dražen Živić, Josipa Maras Kraljević, 'Rat, ljudi, brojevi - Vukovar 1991. i danas' Državni arhiv u Vukovaru i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Vukovar, 2021.) ukupan broj poginulih, ubijenih i nestalih na području Grada Vukovara, neovisno o prijeratnom prebivalištu (naselja Vukovar, Grabovo, Lipovača i Sotin) - 2115 osoba, od kojih su 1043 branitelji.

Uvidom u popis naziva ulica Vukovara, lako je uočljivo kako tek dvije nose imena po onima koji su, braneći ih, na njima ostavili ono najvrjednije što su imali, svoje živote i to Ulica Blage Zadre i Ulica Alfreda Hilla.

Dozvolite da ukažem na činjenicu kako nazivi ulica, trgova, škola i drugih javnih ustanova ili objekata, imaju veliki simbolički utjecaj na društvenu svijest. Šetajući ulicama grada, kroz nazive ulica učimo nacionalnu povijest. Također, one su pokazatelj koliko jedan narod brine o svojoj povijesti i nacionalnim interesima. U tom smislu Vukovar je trebao prednjačiti kao svehrvatski simbol i odužiti se onima koji su ugradili sebe u najtežim, ali i najslavnijim trenucima pri kojima se stvarala Hrvatska država - hrvatskim braniteljima.

Iz tog razloga, povodom obilježavanja Dana hrvatskih branitelja grada Vukovara, kao građanka, dostavljam Vam prijedlog za preimenovanje deset ulica, s obrazloženjem prijedloga u privitku dopisa.

Stari naziv – prijedlog novog naziva:

- Industrijska – Bože Bionde

- Nova - Ivana Brdara

- Solidarnosti – Marka Živkovića

- Radnička – Milana Grejze

- Budućnosti – Marije Kreko

- Cvjetno naselje – Siniše Vebera

- Njivice – Nade Kušnjer

- Voćarska – Ivice Jurkića

- Slobode - Zorana Gruber

- Kudeljarski odvojak - Vjekoslava Cerovečkog

Duboko sam svjesna podjela koje postoje u braniteljskoj populaciji, te da je zbog toga pitanje, čije ime, od brojnih imena heroja obrane Vukovara, predložiti za naziv ulice, vrlo osjetljivo i da je i to, uz političke kompromise koji su se sve ove godine na štetu hrvatskih branitelja radili, jedan od razloga zbog čega do sada nešto konkretno nije realizirano.

Imena poginulih i nestalih branitelja i braniteljica koji se nalaze na ovome popisu, kao što se vidi i iz obrazloženja koja su u privitku (dijelovi su monografija 'Nisu zaboravljeni – Grad heroja' i 'Nisu zaboravljeni – Čuvari grada' u kojima se nalaze njihovi životopisi), odabrala sam tako da sam, uz dužno poštovanje prema svim poginulim i nestalim braniteljima Vukovara, pri čemu je svatko dao svoj herojski doprinos, predložila one braniteljice i branitelje čija je dragovoljnost i zapovjedna dužnost ili herojsko djelo, neupitno. To, naravno, nikako ne znači da se na takvom popisu ne bi trebala ili mogla naći i neka druga imena. Također, smatrala sam kako na popisu deset osoba, najmanje dva mjesta trebaju pripasti braniteljicama, a od osam preostalih, četiri Vukovarcima i četiri braniteljima Vukovara koji su Vukovar i Hrvatsku u Vukovaru, došli braniti iz drugih gradova i mjesta. Pri tome sam se vodila načelom da su svi iz različitih postrojbi, kako bih i po tom pitanju bila nepristrana i pravična.

Važno je napomenuti i da nisam predlagala imena branitelja koji bi po gore navedenom to svakako zavrijedili, ali su do sada već dobili spomen obilježje, ploču, obilježeno im je mjesto pogibije ili se nešto u tom smislu, poput npr. za Luku Andrijanića, planira.

Nadalje, pri odabiru ulica čiji naziv predlažem za promjenu, vodila sam računa o povijesti, kulturi i tradiciji, no osim onih naziva koji su relikt iz socijalizma (npr. Radnička ulica kod Vuteksa, Solidarnosti, Industrijska itd.), možda bi poneka njiva, oranica ili šuma mogla 'skupiti grane' pa da se umjesto brojnih ulica koje su dobile nazive po rijekama, mjestima, bagremicima i slično, 'oslobodi' mjesto za sjećanje na poginulog i nestalog hrvatskog branitelja.

Trideset godina od početka Bitke za Vukovar, za realizaciju ovog ili sličnih prijedloga je krajnje vrijeme, možda i posljednji trenutak, a stranačka struktura Gradskog vijeća u Vukovaru je takva da se, ako za to postoji volja, mogu svrstati na dnevni red i izglasati", napisala je Tanja Belobrajdić.

Uz Penavu, pismo je adresirano i na predsjednika Gradskog vijeća Željka SabuMarijana Pavličeka (HKS), Ivanu Mujkić (DP), Nikolu Mažara (HDZ) te Savjet za branitelje.

Podsjećamo i na kolumnu Tanje Belobrajdić na portalu Direktno Nisu zaboravljeni

Izvor: Direktno.hr/Foto: FB/FaH/Direktno

Izvorni autor: js/Direktno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.