WhatsApp želi onemogućiti talibanima korištenje aplikacije

20.08.2021. 08:45:00

Voditelj Instagrama Adam Mosseri navodi da proaktivno rade na uklanjanju prisustva talibana na društvenim mrežama te ističe da će biti potrebno pravodobno odgovoriti na novonastale rizike

Nakon što su talibani u nedjelju ušli u glavni grad Afganistana Kabul te nad njim preuzeli kontrolu, stanovnicima su putem WhatsAppa poslali upozorenje, što je podiglo veliku prašinu, jer su talibani pod američkim sankcijama, a koriste se aplikacijom tvrtke čije je sjedište u Sjedinjenim Američkim Državama.

Iz toga razloga WhatsApp pokušava pronaći načine kako onemogućiti talibanima da koriste ovu popularnu aplikaciju za razmjenu poruka, prenosi HINA.

„Dužni smo poštivati zakone o američkim sankcijama. To uključuje blokiranje računa za koje se čini da se predstavljaju kao službeni računi talibana. Tražimo dodatne informacije od relevantnih američkih vlasti, uzimajući u obzir razvoj situacije u Afganistanu“, rekao je glasnogovornik WhatsAppa.

No, WhatsApp zbog svoje end-to-end enkripcije ne može pregledavati poruke koje se šalju putem aplikacije, pa se navodi da će drugim načinima, poput fotografija, imena te opisa profila, utvrditi koriste li ju talibani.

Međutim, proaktivno se radi i na općenitom uklanjanju talibanskog sadržaja na društvenim mrežama, pa iz Facebooka navode da čak imaju i tim moderatora koji prate i uklanjaju takav materijal.

„Imamo i tim afganistanskih stručnjaka koji su izvorni govornici afgansko perzijskog i paštunskog jezika te poznaju lokalni kontekst, pa nam tako pomažu i upozoravaju nas na nastajuće probleme na platformi“, objašnjava glasnogovornik Facebooka za CNBC.

Izvor: Bug.hr

Izvorni autor: Matej Markovinović

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.