Zagrebački mitropolit PORFRIJE poznat po pjevanju četničkih pjesama favorit za patrijarha SPC?

26.11.2020. 20:41:00

Nakon pogreba patrijarha Irineja, koji je na čelu Srpske pravoslavne crkve (SPC) proveo 10 godina, otvorena je i rasprava o njegovu nasljedniku. I dok je pitanje koliko će srpska država izravno moći utjecati na izbor novog poglavara SPC-a, ne zato što država to ne bi htjela, nego zato što to zbog načina izbora novog patrijarha i nije posve moguće, sigurno je da će pitanje odnosa SPC-a i države presudno odrediti tko će biti novi poglavar SPC-a, piše Večernji list.

Uvjet za kandidata za patrijarha je da kandidat mora biti na čelu eparhije pod upravom SPC-a najmanje pet godina, a svaki kandidat mora dobiti natpolovičnu većinu glasova. No, konačna odluka o tome koji će kandidat na kraju biti izabran prepuštena je “Božjoj volji”, odnosno monahu koji izvlači jednu od tri kuverte koje su s imenima trojice kandidata umetnute u Evanđelje, i to je razlog zbog kojeg je utjecaj države na ovaj izbor ipak ograničen. Onaj čije ime izvuče monah novi je patrijarh, a tada se otvaraju i druge dvije kuverte i čitaju imena ostalih dvaju kandidata, kako bi se svi uvjerili da nije bilo prevare.

Srbijanski mediji špekuliraju i o najvjerojatnijim kandidatima za novog patrijarha, no upućeni upozoravaju kako su prošla dva patrijarha, Irinej i Pavle, izabrani iako nisu bili u javnosti prepoznati kao favoriti. Izborni sabor na kojem će se birati novi patrijarh mora se održati najkasnije tri mjeseca od smrti patrijarha, a beogradski Kurir piše da “najveće šanse” za ulazak u završni izbor od tri kandidata ima sedam episkopa, a među njima je i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije. Međutim, za Porfirija se navodi kako on nije zainteresiran za položaj patrijarha i kako je, baš kao i vladika bački Irinej (koji nosi isto ime kao i pokojni patrijarh), također jedan od vjerojatnih kandidata, spreman na povlačenje u slučaju istog broja glasova.

Mitropolit je postao poznat široj javnosti nakon što je u nekoliko navrata emitirana snimka na televiziji Z1 u emisijama ‘Markov trg‘ i ‘Bujica‘, na kojoj se vidi Porfirije sa skupinom pravoslavnih svećenika, predvođenim ocem Vojislavom Bilbijom, kako pjevaju pjesmu u kojoj veličaju četničkog vojvodu iz Drugog svjetskog rata.Na početku snimke Porfirije kaže ‘to je naša pjesma’ i smješka se dok Vojislav Biblija objašnjava kako ‘im je bilo teško kada su se povlačili preko Pađena, morali su ostaviti sve, bilo ih je 10-15 hiljada’, a zatim su zajedno zapjevali četničku pjesmu ‘Što se ono na Dinari sjaji’.

Zbog emitiranja i komentiranja te snimke Marko Jurič, novinar i voditelj televizije Z1, prijavljen je zbog širenja govora mržnje u odjavi emisije ‘Markov trg’. On je ‘upozorio’ gledatelje na oprez jer je u blizini Cvjetnog trga ‘crkva u kojoj stoluju četnički vikari koji bi mogli u svojoj maniri klanja izvesti svoj krvavi pir’.
U obranu episkopa Porfirija Perića u razgovoru za tportal stao je Milorad Pupovac, potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke i predsjednik Srpskog narodnog vijeća, koji kaže da je ‘riječ o časnom čovjeku koji je prestao pjevati kad se počeo spominjati Đujić’

Nakon toga je  Hrvatska stranka prava, Podružnica Split kazneno prijavila Porfirija Prvoslava Perića, episkopa Srpske pravoslavne crkve i mitropolita zagrebačko-ljubljanskog te druge nepoznate osobe.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:screenshot

Izvorni autor: večernji list

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.