ZAGREPČANI U BEZIZLAZNOJ SITUACIJI Oko četiri tisuće domova i dalje bez plina nakon potresa

29.11.2020. 19:08:00

Potres u Zagrebu krajem ožujka ove godine ostavio je enormne posljedice. Šteta koja je procijenjena na 86 milijardi kuna sanirat će se godinama, ako ne i desetljećima. Šteta je utvrđena na 25 tisuća objekata, a brojna kućanstva koja su djelomično sanirana još uvijek nemaju plin, grijanje i toplu vodu.

Na upit portala Direktno, Gradska plinara izvijestila je o proceduri koja slijedi nakon isključenja plina.

"GPZ je obavijestila građane u kojim je slučajevima potrebno zatvoriti plin, no bez obzira na obavijest mnogi su građani plin preventivno zatvorili i kada za tim nije bilo potrebe. Da bi operator distribucijskog sustava plin, sukladno Zakonu o zapaljivim tekućinama i plinovima (ZZTP), nakon što je bio zatvoren, pustio potrošačima, potrebno je izraditi ispitni izvještaj uz svu prateću propisanu dokumentaciju dio čega je nalaz dimnjačara o ispravnosti dimnjaka. S obzirom na situaciju u kojoj su se našli građani, donesena je odluka o djelomičnom puštanju plina i to potrošačima u zgradama gdje plinske instalacije nisu ugrožene oštećenjima za fasadno izvedene bojlere, kondenzacijske te za štednjake. Istovremeno sa spomenutim puštanjem plina, GPZ je sukladno dostupnoj bazi Civilne zaštite grada Zagreba koja sadrži opisne primjedbe vrste oštećenja zgrade, zatvarala plin u statički ugroženim objektima i onima s oštećenjima dimnjaka", pojasnili su.

U Zagrebu je tako, prema njihovim podacima, 4000 ljudi i dalje bez plina, dok ih je isto toliko dobilo plin natrag.

Također, zgrade koje imaju zelenu oznaku moraju dobiti potvrdu, uz pozitivan dimnjačarski nalaz.

"Vezano za puštanje plina, ako je riječ o zgradi koja ima zelenu oznaku, potrebna je potvrda koja to dokazuje i pozitivan dimnjačarski nalaz, a u slučaju oštećenih zgrada potrebna je potvrda statičara da plinska instalacija nije ugrožena statikom zgrade te pozitivni nalaz dimnjačara. Ako se pri instalaciji novog trošila radi i rekonstrukcija plinske instalacije, isto obavlja ovlašteni plinoinstalater pri čemu radove prijavljuje GPZ-u", poručili su nam. 

Izvor: direktno.hr

Izvorni autor: Alen Vlahović/Patrik Macek/Pixsell

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.