‘ZAKON SE ITEKAKO PROVODI’ Ministarstvo oštro odgovorilo Documenti: ‘Agresori, njihove obitelji i pomagači nemaju prava’

01.08.2024. 17:09:00

Na priopćenje Documente da su zatražili od Ministarstva hrvatskih branitelja poboljšanje Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata i Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja tijekom agresije na RH, a ususret godišnjici usvajanja tih zakona, kako su izvijestili iz Documente, dostavili su reagiranje, ususret obljetnice VRO. Oluja.

Priopćenje Ministarstva hrvatskih branitelja prenosimo u cijelosti:

“Zanimljivo je kako  svake godine uoči obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te vojno-redarstvene operacije Oluja u javnosti osvane nekakvo priopćenje ili medijsku objavu  kojom se pokušava narušiti dostojanstvena proslava našeg nacionalnog blagdana.

Otkako je najavljeno donošenje Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, i to nakon punih 30 godina,  svjedočili smo brojnim napadima baziranim na neutemeljenim tvrdnjama i lažima kojima se sustavno pokušavalo dezinformirati i obmaniti javnost .

I ovo aktualno prozivanje državnih institucija od strane udruge civilnog društva, Documente, neutemeljeno je i tendenciozno  jer pokušavaju imputirati kako se spomenuti zakoni ne provode kako bi trebalo, točnije u skladu s njihovim očekivanjima.

Sve njihove kritike  koje ukazuju na navodnu nepravičnost i dugotrajnost u provedbi zakona  potpuno su promašene. Tome svjedoče i konkretni pokazatelji  – do sada je u Ministarstvu hrvatskih branitelja  primljeno 1045 zahtjeva, od kojih je Povjerenstvo dalo mišljenje za njih 958, a županijskim uredima, u kojima se podnose zahtjevi i donose rješenja, riješeno je 787  zahtjeva.

Zakonom je jasno i precizno propisano da se  mogu koristiti samo dokumenti koje su izdala nadležna tijela Republike Hrvatske .

Problematiziraju članak kojim se jasno navodi tko prava i status temeljem ovog Zakona ne može ostvariti. U biti,  izravno pozivaju na ignoriranje članka 5, koji smatramo najvažnijim u smislu zaštite prava iz zakona ne mogu ostvariti agresori niti njihovi pomagači niti njihove obitelji  temeljem njihova stradavanja.

I to posebno ističem za civilne žrtve iz VRO Oluja , a uz to napomenu kako treba uključiti nalaze i preporuke organizacija civilnog društva, iako smo  u više navrata isticali kako je taj zakon , kao i drugi zakoni u našoj nadležnosti,  donesen u partnerstvu sa Zajednicom udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske .

Zaključno,  ističemo da Ministarstvo hrvatskih branitelja također ima svjesnu odgovornost i obavezu prema civilnim stradalnicima i njihovoj žrtvi  u stvaranju samostalne i neovisne Republike Hrvatske”, ističe se u priopćenju Ministarstva hrvatskih branitelja.

Izvor: Nacional.hr

Izvorni autor: Nacional.hr/Foto: Marko Prpic i Neva Zganec/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.