ZAPADU POSLANO OZBILJNO UPOZORENJE: ‘Čovječanstvo će biti ugroženo!’ Kina pozvana na djelovanje, Rusi raketirali Zmijski otok i razorili harkivski fakultet

07.07.2022. 11:22:00

NAJOZBILJNIJA SVJETSKA KRIZA

Ruske snage u četvrtak su ujutro raketirale Zmijski otok. Naime, s dvije rakete su pogodili taj strateški i simbolički važan otok u Crnom moru, a glasnogovornik vojne administracije regije Odesa, Serhij Bratčuk, rekao je da su dvije ruske rakete “značajno oštetile” mol na otoku, prenosi Dnevno.hr .

Dodao je i da su Rusi u drugom napadu uništili dva ukrajinska kombajna i 35 tona žita.

“Dvije su rakete noću pogodile dva poljoprivredna hangara koji su uništeni. U jednom od njih bilo je uskladišteno oko 35 tona žitarica. Prema prvim podacima, nema žrtava. A u zoru, tijekom zračnog preleta i izviđanja Zmijskog otoka, otok je napadnut s dva projektila iz zraka. Vez je znatno oštećen”, objavljeno je na službenom Telegram kanalu regije.

Razoren fakultet u Harkivu, Zelenski pohvalio preciznost zapadnog oružja

Osim toga, britansko Ministarstvo obrane objavilo je novo redovno izvješće o ratu u Ukrajini.

“Teško granatiranje nastavlja se diljem bojišnice u Donjecku, ali Rusija je malo napredovala. Ruske jedinice koje su prošlog tjedna postigle napredak sada se vjerojatno ponovno ustrojavaju”, navodi se u izvješću.Kina

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u srijedu je navečer rekao kako je u ukrajinskom gradu Harkivu na sjeveroistoku zemlje razoren Pedagoški fakultet.

“Pogođena je glavna zgrada, predavaonice, sveučilišni muzej i znanstvena knjižnica. To karakterizira rusku invaziju sa 100-postotnom točnošću. Kad je riječ o definiciji barbarizma, ovaj udar to najbolje oslikava”, rekao je Zelenski.

Međutim, dodao je da oružje koje su poslali ukrajinski zapadni partneri djeluje “vrlo snažno” te pohvalio njegovu preciznost.

“Ukrajinska vojska koristi se topništvom da uništi skladišta i druge ciljeve logistički važne za Rusiju, a to znatno smanjuje napadački potencijal ruske vojske. Gubici okupatora samo će se povećati ovaj tjedan, kao i teškoće u njihovoj opskrbi”, rekao je.

U Slovjansku ubijeno 17 civila

Gradonačelnik Slovjanska Vadim Ljah rekao je u video poruci da je grad pod granatiranjem zadnja dva tjedna te dodao da je od 24. veljače ubijeno 17 stanovnika. Rusko ministarstvo obrane tvrdi da ne gađa civile, a u srijedu je priopćilo da se koristi preciznim oružjem u gađanju vojnih ciljeva.

Ukrajina je nekoliko puta zatražila od Zapada da pošalje još oružja i odvrati invaziju u kojoj su poginule tisuće ljudi, raseljeni milijuni, a cijeli gradovi sravnjeni sa zemljom.

Ukrajinska je vojska u srijedu priopćila da je odvratila svako veliko rusko napredovanje prema sjeveru Donjecka, ali pojačava se pritisak granatiranjem grada Slovjanska i okolnih naseljenih mjesta.

U priopćenju su dodali da ruske snage bombardiraju nekoliko ukrajinskih gradova teškim oružjem kako bi omogućile napredovanje pješaštva prema jugu regije i blizu Slovjanska. Ostale ruske snage, dodaje se, pokušale su zauzeti dva grada na putu prema gradu Kramatorsku, južno od Slovjanska gdje isto tako pokušavaju zauzeti glavnu cestu koja povezuje pokrajine Luhansk i Donjeck.

“Zadržavamo neprijatelja na granici”, rekao je guverner Luhanska Sergij Gajdaj ukrajinskoj televiziji. Kasnije je dodao da Luhansk još nije pod potpunom okupacijom ruskih snaga te da je Rusija pretrpjela znatne gubitke.

“Nastavit će pokušati napredovati prema Slovjansku i Bahmutu. U to nema sumnje”, rekao je.

Upozorenje iz Rusije

No, iz Rusije stižu upozorenja da će čovječanstvo biti ugroženo, pokuša li ih Zapad kazniti za rat

Naime, bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je da bi pokušaji Zapada da kazni nuklearnu silu poput Rusije za rat u Ukrajini mogli ugroziti cijelo čovječanstvo, dok se u ratu koji traje gotovo pet mjeseci gradovi pretvaraju u ruševine, a tisuće ljudi ostaju bez domova.

Trenutačno se radi o najozbiljnijoj krizi u odnosima između Rusije i Zapada od 1962. godine i kubanske krize, kada se strahovalo da je svijet na rubu nuklearnog rata. To je izazvala ruska invazija na Ukrajinu, koja je počela 24. veljače i zbog koje je američki predsjednik Joe Biden nazvao ruskoga predsjednika Vladimira Putina ratnim zločincem.

“Apsurdna je pomisao o kažnjavanju zemlje koja je jedna od najvećih nuklearnih sila i potencijalno ugrožava čovječanstvo”, rekao je za Telegram Medvedev, koji je sada zamjenik predsjednika Ruskoga vijeća sigurnosti.

Prema Federaciji američkih znanstvenika, Rusija i SAD kontroliraju oko 90 posto svjetskih nuklearnih glava, a svaka ih u svojim vojnim zalihama ima 4000.

Medvedev je prozvao SAD za prolijevanje krvi diljem svijeta, od ubijanja autohtonog američkog stanovništva, američkih nuklearnih napada na Japan i vođenje ratova od Vijetnama do Afganistana.

“Pokušaji da se iskoriste sudovi za istraživanje ruskoga djelovanja u Ukrajini bilo bi uzaludno i moglo bi izazvati globalnu devastaciju”, rekao je Medvedev.

Kina pozvana da odigra konstruktivniju ulogu

Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, rekao je da je pozvao Kinu da “odigra konstruktivniju ulogu u rješavanju ruskog rata protiv Ukrajine” i zaustavi sve dezinformacije oko ruskih napada. Borrell je rekao da je o tome razgovarao s kineskim državnim vijećnikom i ministrom vanjskih poslova Wang Yijem.

“Pozvao sam Kinu da odigra konstruktivniju ulogu u rješavanju ruskog rata protiv Ukrajine i zaustavljanju dezinformacija o uzrocima i katastrofalnim globalnim gospodarskim posljedicama ruskog napada”, napisao je Borrell na Twitteru.

“Ovotjedni sastanak ministara vanjskih poslova G20 na Baliju ne može biti kao i obično zbog situacije s Rusijom”, rekao je visoki dužnosnik američkog State Departmenta.

Dodao je da Sjedinjene Države žele osigurati da ništa od G20 ne daje legitimitet onome što Rusija radi u Ukrajini, istaknuvši da bi sastanak bio dobra prilika da se unaprijedi plan sigurnosti hrane.

Dužnosnik je rekao da će Antony Blinken održati trilateralni sastanak sa svojim japanskim i južnokorejskim kolegama i da je njegov sastanak s kineskim ministrom vanjskih poslova bio o odgovornom upravljanju njihovim odnosima.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:Screenshot

Izvorni autor: L.B./Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.