ZAŠTO RATNI ZLOČINAC DŽEMAL MERDAN NIJE PRIVEDEN?

07.06.2023. 16:34:00

Danima čitamo o sramotnom sastanku hrvatskih generala sa ratnim zločincem Džemalom Merdanom  i naredbodavcem monstruozne zapovijedi: „Uništiti živu silu, uključivo žene, djecu i starce na prostoru Novog Travnika, Nove Bile, Viteza Busovača rad ispajanja s muslimanskom enklavom Stari Vitez – Kruščica. U tu svrhu upotrijebiti sva raspoloživa ariteljerijska sredstava, pješadiju i kemijska sredstava i sve dobrovoljce iz islamskih zemalja u slavu uzvišenog All’aha dž.“ od 22. prosinca 1993. godine za napadnu akciju na hrvatski narod u Srednjoj Bosni poznatu pod nazivom „Krvavi Badnjak“.

Ono što je javnosti poznato, 2017. godine tadašnjem  glavnom državnom odvjetniku Republike Hrvatske Dinku Cvitanu podnesena je kaznena prijava protiv skupine muslimanskih visokih časnika tzv. Armije BiH, među ostalima i protiv tadašnjeg zamjenika zapovjednika III. korpusa Džemala Merdana.  Sumnjiče ih za stotine slučajeva zločina, ubojstva, mučenja, zatočenja, protjerivanje i razna zlostavljanja, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Nakon šest godina  od podnošenja prijave, a samo dan prije proslave velikog praznika Dana državnosti Hrvatske nekolicina hrvatskih generala predvođena predsjednikom udruge Hrvatski generalski zbor Marinkom Krešićem održava sastanak sa izaslanstvom Udruge generala BiH točnije umirovljenih generala Armije BiH koji su u Hrvatsku došli na poziv predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftije Aziza ef. Hasanovića. Na prvi pogled ništa sporno dapače pohvalno jer tragični rat između Muslimana i Hrvata je nažalost nešto što se ne može popraviti ni zaboraviti ali živjeti se dalje mora. Sjesti i pokušati svjesni posljedica osobito činjenice za zločine nad Hrvatima praktički nijedan zločinac naredbodavac nije odgovarao niti osuđen, a pravda nije izvršena, mogli bismo reći ovo bi bio tek skromni sramežljivi prvi korak u rješavanju nepravde nanesene hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini.  Ali NIJE tako bilo! Na sastanku na kojem su srdačno razgovarali generali Hrvatske vojske nazočio je ratni zločinac i naredbodavac monstruozne zapovijedi general Džemal Merdan. Pitamo se kako je moguće da hrvatski generali sjede za istim stolom sa krvnikom koji je naredio da se pobije sve što je hrvatsko uključujući žene djecu i starce. Možda efendija Hasanović nije znao tko je u izaslanstvu ali hrvatski generali itekako su dobro znali tko je zločinac Merdan. Prihvatiti okrvavljenu ruku nije samo moralno nakazno nego i pravno neprihvatljivo, ta bili su dužni obavijestiti policiju i DORH o nazočnosti ratnog zločinca na tlu Hrvatske. Zakon ih na to obvezuje!! Mi zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara osobito smo osjetljivi na činjenicu kako ratni zločinci slobodno šeću našom državom.

No postavlja se još jedno pitanje – koliko su zaštićeni Hrvati u Hrvatskoj kada nam svakodnevno ratni zločinci i koljači šeću našom lijepom? Bave li se naše nadležne službe ovim ozbiljnim problemom ili je i dalje prioritet uhićivanje bakica koje prelaze crveno ili prodaju grincek po ulici. Kako je moguće da ratni zločinac za kojeg postoji kaznena prijava u Hrvatskoj nesmetano prijeđe granicu i šeta po Hrvatskoj te još sudjeluje u službenim razgovorima.  

No vratimo se Hrvatskom generalskom zboru udruzi  koja bi trebala biti časna, prepoznatljiva, koja bi trebala predvoditi akcije na koje bi trebali biti ponosni. Što se to događa s Hrvatskim generalskim zborom iz kojeg odlaze sve više časnih ljudi? Zašto se povlače oni koji se ne bi trebali ni smjeli povlačiti, a ostaju oni koji ne bi smjeli ostati? Vrijeme je da se to promijeni i apeliram na sve one kojima je dosta nečasnih radnji i istupa da zaustave ovu eroziju morala i sramoćenja hrvatskog naroda. Hrvatskim institucijama poručujemo – radite svoj posao, zato vas hrvatski narod plaća, nedopustivo je da ratni zločinci nesmetano šeću našom državom i glume „ugledne“ strane građane.

 

Zorica Gregurić, predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara

Zagreb, 7. lipnja 2023. godine

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: snimka zaslona/YT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.