Zašto se Uskrs slavi svake godine na drugi datum?

05.04.2021. 09:07:00

Uskrs se u početku slavio svake nedjelje. U 2. stoljeću počeo se slaviti jednom godišnje, između 22. ožujka i 24. travnja.

Kako se određuje datum Uskrsa?

Uskrsni su se događaji odvili za vrijeme stare židovske Pashe. Krist je imao svoju posljednju večeru, proživio svoju muku i smrt i uskrsnuo za vrijeme tog židovskoga blagdana. Židovi su slavili Pashu 14. dana mjeseca Nisana. Bio je to sedmi mjesec židovskoga kalendara, a odgovara našem ožujku i travnju, početku proljeća.

U Crkvi se u početku Uskrs nije slavio u svim krajevima u isto vrijeme, ali uvijek je bio povezan sa židovskom Pashom. S obzirom da se uskrsnuće dogodilo u nedjelju, s vremenom je postalo praksa da se godišnja proslava Kristovog uskrsnuća slavi nedjeljom. Time se želi istaknuti važnost nedjelje, ali i izbjeći, u to vrijeme prisutnu opasnost, da se Uskrs poistovjeti sa židovskom Pashom.

Od 16. stoljeća računanje datuma Uskrsa počinje se razlikovati u istočnoj i zapadnoj Crkvi. Prema pravilu Katoličke Crkve, datum Uskrsa određuje se na prvu nedjelju nakon 14. dana mladog mjeseca, počevši s 21. ožujkom. Taj datum može biti u rasponu između 21. ožujka i 25. travnja, pa je zato Uskrs blagdan koji mijenja svoj datum. U crkvama koje koriste julijanski kalendar postoji dodatno pravilo da Uskrs mora biti iza Pashe, pa zbog toga Uskrs može biti kasnije.

Zato Uskrs ne slave svi kršćani na isti dan.

Izvor: Narod

Izvorni autor: ph/Foto: GettyImages

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.