Zašto su određeni mediji prešutjeli poruke koje su poslali bjelovarski branitelji povodom Dana grada i branitelja?

01.10.2020. 16:33:00

Niti jedan od vodećih medija u Hrvatskoj – Jutarnji list, Večernji list, Dnevnik.hr, Slobodna Dalmacija, 24 sata, Novi list nije spomenuo kako je Zoran Maras bio prisutan na obilježavanju Dana grada Bjelovara, niti su donijeli dijelove njegovog govora. Naime, Maras je govorio službeno u ime branitelja grada Bjelovara, na obilježavanju Dana grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja, no nitko nije prenio vijest kako je bio prisutan niti da se obratio skupu.

Maras smatra da je to zato što je uputio pomirujuće poruke prema vlasti koje se tiču odnosa sa Srbima, ali samo pod određenim uvjetima.

Prenosimo dio govora:

“Grad Bjelovar slavi, obilježava a nadasve prisjeća se 11 poginulih Hrvatskih branitelja, junaka, koji su svoj život položili taj dan u obrani svog grada VLADIMIRA MAKARA, SINIŠU PAUNOVIĆA, DRAŽENA PERVANA, IVANA CVRTILU, EDUARDA KUKALA, STJEPANA LEGČEVIĆA, NIKOLU PETRIĆA, MARIJA ŠIMIĆA, IVANA TROGRLIĆA, MARKA TUKERIĆA I MILANA VUKOVIĆA ali se s tugom i bolom u srcu prisjećamo i 146 poginulih hrvatskih branitelja s područja Grada Bjelovara, kao i 7454 hrvatskih branitelja koji su svoje živote položili na oltar domovine Hrvatske, kao i 3379 hrvatskih branitelja koji su izvršili suicid i ne zaboravimo 69 631 hrvatskih branitelja koji su umrli nakon završetka Domovinskog rata.

No, ne zaboravimo na 1869 nestalih u Domovinskom ratu ali i na njihove obitelji koji još uvijek proživljavaju agoniju tražeći najmanji tračak nade da će ih pronaći… da će njihove duše imati spokoj i mjesto gdje će zapaliti svijeću…

Mnogi ovdje, na ovoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća grada Bjelovara bili su svjedoci mučke srpske agresije na našu Domovinu Hrvatsku, kao i na naš Grad Bjelovar. Ali danas, dvadeset devet godina poslije, ovdje stojimo s ponosom i zahvalnošću. S ponosom što smo bili sudionici tih povijesnih događaja koji su poput kamena ugrađeni u mozaik stvaranja i rađanja slobode naše drage Hrvatske i sa zahvalnošću spram svih onih koji su svoje živote, zdravlje, mladost, iskustvo, znanje, spremnost na žrtvu položili na oltar Domovine.

Tko može biti zahvalan i ponosan?

Zahvalan može biti samo slobodan čovjek, kao što se i pravi ponos može roditi samo iz čista srca. Zahvalan može biti samo onaj koji zna da najvrjednije u životu ne može kupiti, ne može oteti, ne može zaraditi nego prima kao dar, kao što ponosan može biti samo onaj tko znade istovremeno biti ponizan i skroman, odlučan, ali i siguran u svoj neponovljivi poziv Božjeg suradnika u stvaranju bolje i pravednije Republike Hrvatske, Europske unije a i svijeta.

Mi hrvatski branitelji grada Bjelovara smo zasigurno zahvalni i ponosni. Zahvalni što smo mogli biti sudionici tog povijesnog vremena ostvarivanja tisućljetnog hrvatskog sna i ponosni što smo u tome obranili svoj Grad Bjelovar, svoju domovinu Hrvatsku i svoj Hrvatski narod.

Što danas slavimo?

Slaveći dan branitelja Grada Bjelovara mi slavimo upravo sve ove vrijednosti. Mi ne slavimo nasilje, ne slavimo rat, iako nam se pokušala nametnut teza da smo svi mi Hrvatski branitelji zajedno s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom bili pripadnici zločinačkog pothvata u oslobađanju svoje vlastite domovini, pa i danas od određenih političkih stranaka, saborskih zastupnika i zastupnica to čujemo. Svi bismo mi željeli, a i tada smo željeli da ne bude rata, da ne bude nasilja, da ne vlada zlo.

Željeli smo jedino slobodnu, neovisnu, pravednu domovinu Hrvatsku, zemlju oslobođenu komunističkog jednoumlja, u kojoj svi ljudi, poštujući zakone i volju hrvatskog naroda za slobodom, imaju ista prava. Sanjali smo slobodu, demokraciju i osnivanje nam samostalne Republike Hrvatske. Mi zapravo slavimo spremnost hrvatskih sinova da stanu u obranu snova hrvatskih ljudi, da ti snovi postanu stvarnost, da ih nitko ne ugrozi. Mi slavimo njihovu žrtvu, odlučnost, znanje, vještinu. Slavimo i njihovo poštenje i skromnost. Nitko u domovinski rat nije došao s mišlju ili željom za bogatstvom, privilegijom ili nečasnim namjerama. Nitko nije imao ništa drugo na pameti doli jednoga: siguran i miran san vlastite obitelji i vlastitog naroda. Sanjali smo i bili smo spremni na borbu i žrtvu kako bi ti snovi postali stvarnost. Mi zapravo slavimo spremnost hrvatskog naroda, građana i Hrvatskih branitelja koji su podnijeli žrtvu za san slobodne, pravedne i neovisne Hrvatske pa tako i našega grada Bjelovara.

Mi, branitelji grada Bjelovara i danas sanjamo takvu Hrvatsku.

Nismo prestali sanjati. Naši snovi nisu ništa manji nego su to bili onih dana ranih devedesetih. Nisu manji premda smo jedan dio snova vidjeli ostvarenim. Nitko ne može zanijekati sve ono dobro što je u našem gradu, našoj Domovini ostvareno čemu smo mi i nakon rata dali i dajemo svoj doprinos. Oni su i veći jer smo kroz dane pravednog i obrambenog rata vidjeli da smo sposobni i spremni za neslućene i nezamislive pothvate. Oni su snažniji i zbog toga što vidimo da i danas ima mnogih koji nisu sposobni za snove. Ako mislite da ratnici, Hrvatski branitelji, ne mogu sanjati, varate se. Sanjati ne mogu samo oni ljudi koji ne vide ništa drugo nego vlastite probitke, vlastitu korist, koji ne vide Hrvatsku koju smo mi sanjali nego Hrvatsku koja je za njih blago koje treba oteti, rasprodati, uništiti, pogaziti, zanijekati, prestrašiti, oni koji Hrvatsku doživljavaju kao posjed, a ne kao zemlju koju treba ljubiti. Ratnici sanjaju i danas. I neće dopustiti da im taj san bude ukraden premda je oko nas sve puno kradljivaca snova.

Što nam danas treba da nam ne kradu snove?

Treba nam zahvalna i ponosna Hrvatska. Zahvalna onima koji su je stvarali, ne zbog stvaranja neke povlaštene grupe, nego zbog toga što društvo koje ne zna biti zahvalno nema budućnost. A Hrvatska ima kome i ima razloga biti zahvalna. Ponosna upravo u ovim danima i trenutcima u kojima prolazimo kroz tešku ne samo ekonomsku i zdravstvenu krizu, nego prije svega moralnu, etičku i društvenu. Zahvalnost i ponos moraju roditi spremnošću na žrtvu, na odgovornost, na zalaganje, moraju uroditi težnjom za znanjem i stvaranjem pravednijeg i poštenijeg društva. Društva u kojem su svi građani jednaki pred zakonom.

Da, trebaju nam zahvalnost i ponos premda nam se čini da nemamo zbog čega biti ponosni jer se osjećamo izdanima, prevarenima, opljačkanima, jer osjećamo da su nam ukradeni snovi.

Tko nam krade snove?

Svi oni koji su se smijali i dalje se smiju našim snovima proglašavajući nas naivnima, neukima, nesposobnima, svi oni koji tvrde da mi ne razumijemo svjetske trendove i potrebe političkog i ekonomskog trenutka, svi oni koji su se od služitelja narodu pretvorili u bezobzirne vladare i pljačkaše, svi oni koji pod parolom lažnog shvaćanja međunarodne pravde, oprosta i pomirenja od nas ponovno žele učiniti zatočenike naših tlačitelja i agresora, svi oni koji nas pozivaju da se odreknemo korijena, tradicije jer ćemo samo tako moći ići naprijed. Svi oni koji takvu perverziju opravdavaju paragrafima kojima nas varaju i stavljaju u tamnice. Sve političke oligarhije koje sve čine da ostanu na vlasti ili dođu na vlast kako bi sačuvali privilegije, a ne kako bi služili zajedničkom dobru i hrvatskom narodu koji im je dao svoje povjerenje. Nesposobni zaštiti dostojanstvo ne samo hrvatskog branitelja, nego i svakog građana hrvatske države.

Ali mi i dalje sanjamo. I prozivaju nas zbog toga. Prozivaju jer sanjamo novu devedesetu kojom bismo se oslobodili nametnutog jednoumlja pod krinkom demokracije i vladavine naroda i prava. I dalje želimo braniti vrijednosti koje naš Grad Bjelovar i Hrvatsku čine našom domovinom, koji nas čine ponosnim i zahvalnim. Treba nam novi polet kojim bismo preokrenuli stare i istrošene floskule kojima nam se nameće sram što smo branili sebe i svoje. Oni koji za to nisu spremni, oni koji traže samo vlastite probitke, istrošene političke i ekonomske elite trebale bi prepustiti mjesto drugima. Onima koji mogu sanjati kao što smo mi sanjali i sanjamo, ali koji su spremni žrtvovati se kao što smo mi to činili i činimo.
Već duže vrijeme svjedoci smo podmetanjem ustašizacije Domovinskog rata, kao i rehabilitacije komunističkog antifašizma, ovim putem svim zagovornicima ovih laži moramo poručiti da im to neće uspjeti.

Oni koji žele iskriviti istinu o obrambenom osloboditeljskom Domovinskom ratu , moraju biti svjesni da takvim postupkom na sebe preuzimaju odgovornost da s objedama, lažima i klevetama mogu u dogledno vrijeme izazvati još krvavije sukobe.

Nismo mi nikakvi ekstremni nacionalisti kako nas se sve češće etiketira koji ne žele nikakvu pomirbu i normalizaciju odnosno s onima koji su na današnji dan izvršili agresiju na grad Bjelovar i RH , dapače baš mi koji smo prošli pakao u Domovinskom ratu želimo to više od ikoga ali zna se na kakav način. Jedan jedini način je iskrena isprika od strane agresora riječju i djelom, plaćanjem ratne odštete ili njemačko-francuskim modelom pomirbe kako to mnogi političari vole u zadnje vrijeme citirati ali ne i prijeći s riječi na djelo.”

Također, obilježavanju nije prisustvovao nitko iz HDZ, osim predsjednika gradskog vijeća, a bila je prisutna tek nekolicina vijećnika od 25. Donosimo imena vijećnika koji su bili prisutni: Ante Topalović HDZ , predsjednik gradskog vijeća, Lidija Novosel ABB, Zdenka Henc ABB, Mario Holiček HSLS, Goran Romek HSLS, Zlatka Pemper HSLS.

Obilježen Dan bjelovarskih branitelja na spomen-području Barutana

Povodom Dana bjelovarskih branitelja i Dana Grada Bjelovara, na spomen-području „Barutana 1991.“ u utorak je održana sveta misa, komemoracija za poginule hrvatske branitelje i svečana sjednica Gradskog vijeća.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, kao izaslanik predsjednika Vlade, s pomoćnikom ministra Dinkom Tandarom nazočio je obilježavanju, kao i predsjednik Republike, izaslanstvo Hrvatskoga sabora, predstavnici Grada Bjelovara, Bjelovarsko-bilogorske županije te susjednih jedinica regionalne i lokalne samouprave, kao i brojni hrvatski branitelji, predstavnici udruga iz Domovinskog rata, članovi obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja te okupljeni građani.

„Ovdje smo prije svega kako bismo odali počast našim palim vitezovima, njima zahvaljujemo na žrtvi za našu slobodu, njihovih imena uvijek se trebamo sjećati i spominjati ih.“, istaknuo je ministar Medved te kazao kako će se njima u spomen urediti i velebno spomen-područje Barutana.

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak podsjetio je na mnoge uspješne projekte, poput obnove Doma kulture, gradskog bazena, energetske obnova škola te uspješnog povlačenja novca iz EU fondova.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs rekao je da županija na bjelovarskom području realizira mnoge projekte od kojih je najveći izgradnja nove bolnice vrijedne 280 milijuna kuna.

Izvor: narod.hr/Foto:HINA/ Igor KOKORUŠ/ ml

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.