ZASTUPNICI U SABORU NAPOKON SLOŽNI: Jednoglasno izglasali bolje uvjete za umirovljenike. Evo što se mijenja od 1. siječnja

07.10.2022. 16:45:00

Hrvatski umirovljenici će uz vlastitu mirovinu moći naslijediti i 27 posto obiteljske mirovine preminulog supružnika, a novi model nasljeđivanja obiteljskih mirovina počet će se primjenjivati od iduće godine.

Hrvatski sabor je danas jednoglasno, sa 123 glasa, izglasao izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju.

Izmjenom zakona biti će obuhvaćeno više od 155 tisuća korisnika s prosječnim povećanjem ukupnog prihoda od 510 kuna mjesečno.

“Korisnici mirovine koji zbog smrti bračnog ili izvanbračnog druga ostaju bez značajnog dijela prihoda potencijalno su izloženi riziku od siromaštva“, objasnio je ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić.

Povećava se i polazni faktor za svaki mjesec ostvarivanja prava na starosnu mirovinu nakon navršene propisane starosne dobi, tzv. bonifikacija sa sadašnjih 0.34 posto na 0.45 posto, kao i polazni faktor za ponovno određivanje mirovine koja je bila obustavljena u razdoblju zaposlenja s 0.15 posto na 0.25 posto čime se potiče na duži ostanak u svijetu rada te otvara mogućnost za veću mirovinu. Prema novim pravilima za najviše pet godina kasnijeg umirovljenja mirovina može povećati za 27 posto dok se prema važećoj bonifikaciji može povećati za 20.4 posto.

Za provedbu donesenog Zakona, država je u proračunu za iduću godinu osigurala dodatnih 1.3 milijarde kuna, u 2024. 1.5 milijardi, a u 2025. godini 1.6 milijardi, dakle ukupno više od 4.5 milijardi kuna.

Sabor je donio izmjenu Zakona o socijalnoj skrbi slijedom čega roditelj njegovatelj ili njegovatelj imaju pravo na veći iznos naknade ako dijete s teškoćama u razvoju ili osobu s invaliditetom, zbog zdravstvenog stanja, nije moguće uključiti u programe i usluge u zajednici. Povećava se i naknada roditelju koji samostalno njeguje dvoje ili više djece s teškoćama u razvoju ili osoba s invaliditetom.

Izvor: dnevno.hr/Foto:Screenshot

Izvorni autor: Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.