Zatvorski čuvar na Bilicama zaražen je korona virusom

29.03.2020. 12:14:00

Njegovi kolege su ogorčeni njegovim ponašanje jer je, kažu, na posao dolazio kašljući i kišući, a pritvorenici zatvora na Bilicama već danima štrajkaju glađu zbog straha od zaraze korona virusom

Prestravljeni smo. On je danima dolazio u zatvor i kretao se posvuda. Kašljao je i kihao, kažu nam zaposlenici splitskog zatvora Bilice nakon što je testiranje u subotu navečer pokazalo da je njihov kolega pozitivan.

U splitskom zatvoru ogorčeni su ponašanjem kolege. Kažu da je nekoliko djelatnika, u administraciji i medicinskog osoblja, u samoizolaciji.

- Od trenutka saznanja da službenik treba biti testiran zbog pozitivnog nalaza na koronavirus kod člana obitelji 19 službenika Zatvora u Splitu koji su bili u kontaktu sa službenikom su u samoizolaciji - potvrdilo je Ministarstvo pravosuđa dodajući kako zaraženi pravosudni policajac nije imao bliskih kontakata sa zatvorenicima. 

Njegovi kolege kažu da je riječ o čovjeku koji je bio zadužen za kontakte s sudstvom a nosio je i lijekove u bolnicu. Osim njega na koronu su pozitivna i dva člana njegove obitelji.

Pozitivna mu još dva člana obitelji

O nalazu je u subotu navečer obaviješten Županijski sud u Splitu jer je policajac dolazio poslom u Palaču pravde, a osim toga, njegova supruga, koja je također pozitivna, je namještenica istog suda, piše Slobodna Dalmacija.

Bračnom paru je uzorak uzet u petak ujutro nakon što je sudska namještenica saznala u srijedu navečer kako joj je majka pozitivna na virus. Pošto sve troje žive u istom kućanstvu, nužno je bilo testirati i supružnike pogotovo s obzirom na institucije u kojima rade.

U međuvremenu su s Bilica u petak navečer premještena tri istražna zatvorenika. Dvojica u Remetinec u Zagrebu a jedan u gospićki zatvor. Njih trojica su štrajkala glađu zbog nepropisnih uvjeta vezano za zaštitu od zaraze u zatvoru. 

Zatvorenici zbog korone štrajkali glađu

- Oni su u Splitu testirani na korona virus. Kolege koje si ih dovezle nisu niti izlazile iz kombija. U Remetincu su smješteni s po jednim u sobu - doznajemo od upućenih.

Zatvor u Splitu dezinficiran je u petak, 20. ožujka 2020. godine. Službena vozila Zatvora u Splitu dezinficirana su 26. ožujka 2020. godine, a cijeli zatvor i zatvoreničke sobe 27. ožujka 2020. godine sredstvom koji je odobrila epidemiološka služba.

Sva daljnja postupanja bit će u skladu s uputama epidemiologa, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera- kažu u Ministarstvu pravosuđa. 

Izvor: 24sata/ Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Izvorni autor: Vilim Cvok

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.