Zbog ratnih zločina uhićeno devet bivših pripadnika vojske bosanskih Srba

30.11.2021. 11:31:00

Devet bivših pripadnika vojske bosanskih Srba uhitila je u utorak policija u BiH pod sumnjom da su počinili ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima na području Bosanskog Novog.

Kako je priopćeno iz sjedišta Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), svi uhićeni i dalje žive na području Bosanskog Novog i okolice, a tereti ih se za kazneno djelo zločin protiv čovječnosti.

Tužiteljstvo BiH tereti uhićene da su kao pripadnici vojne policije vojske Republike Srpske (VRS) počinili ratne zločine nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti 1992. godine.

Sumnjiči ih se za ubojstva više osoba te nezakonita zatočenja i zločine nad više stotina osoba u logoru Vatrogasni dom, kojim je upravljala vojna policija.

Nakon kaznene obrade osumnjičeni će biti predani Tužiteljstvu BiH.

Na samom početku rata u BiH pripadnici vojske i policije bosanskih Srba su protjerali s područja Bosanskog Novog, u kampanji etničkog čišćenja, više od 20 tisuća Hrvata i Bošnjaka, a njih više od 500 je ubijeno u tim progonima. (Hina)

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:kamenjar/Ilustracija

Izvorni autor: Kamenjar.com

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.