Zbogom kuno! Nakon 18 godina iskovali posljednju kovanicu i započeli s kovanjem eura...

18.07.2022. 18:21:00

Stroj u kovnici novca izbacio je posljednjih 25 kuna s motivom Pelješkog mosta. Krenula je proizvodnja eura

Hrvatska kuna službeno je uvedena 30. svibnja 1994. godine, a tad je zamijenila hrvatski dinar. Kratka, ali slatka povijest hrvatske kune završila se jučer, kad su iskovane zadnje kovanice, piše 24sata .

- Izradili smo kovanice od 25 kuna s dizajnom Pelješkog mosta, a bit će izrađena u 30.000 primjeraka. To su zadnje kovanice kune koje ćemo iskovati - naglasio je predsjednik uprave Hrvatske kovnice novca Damir Bolta.

Završila je tako era hrvatske kune koja je trajala više od 18 godina, iako zapravo nikad nikad nije trebala biti službena valuta. Naime, u kolovozu 1991. odlučeno je da se uvede valuta pod nazivom hrvatska kruna, a njezin stoti dio trebao se zvati banica. Uredba o uvođenju hrvatske krune bila je na snazi do ljeta 1993. godine, ali iako je za nju već bio izrađen dizajn valuta, nikad nije puštena u proizvodnju. Još nije poznato tko je odlučio "izbaciti jedno slovo" i valuti nadjenuti ime kuna. Kune ćemo, naravno, još neko vrijeme imati u novčanicima, ali s izradom novih kovanica kune je od jučer gotovo. Istovremeno, svečano je obilježen početak proizvodnje hrvatskih kovanica eura 

Više od godinu dana pripreme

Priprema proizvodnog pogona za izradu eurokovanica započela je u ožujku prošle godine. Kad su zaprimljeni modeli kovanica s nacionalnim motivima, pripremljeni su testni alati, a u zadnjih mjesec dana proizvedena su testna kovanja, koja su okončana prošli tjedan, kad je započela redovna proizvodnja hrvatskih eurokovanica.

Sedamdesetak radnika Hrvatske kovnice novca radit će u tri smjene kako bi ostvarili zacrtane ciljeve, a to je da se do kraja ove godine u kovnici izradi 420 milijuna eurokovanica s nacionalnim motivima. Također, u planu je tijekom sljedeće godine izraditi 230 milijuna eurokovanica.

24sata

- Počeli smo s pripremama proizvodnih pogona u ožujku prošle godine. S konkretnom proizvodnjom započeli smo nakon što smo zaprimili modele s motivima nacionalne strane eurokovanica. Nekoliko mjeseci smo radili na pripremama testnih alata. Unazad mjesec dana proveli smo testna kovanja i dovršili smo ih prošli tjedan. Dobili smo 12. srpnja ovlaštenje i testnu proizvodnju smo nastavili u redovnu proizvodnju, tako da se sad u prešama vrte kovanice koje možemo staviti na tržište. Imamo šest preša, a prosječni kapaciteti su oko četiri milijuna kovanica dnevno - rekao je Damir Bolta.

U optjecaju od 1. siječnja ove godine trebalo bi biti 3700 tona kovanica, što je težina otprilike 88 novih zagrebačkih tramvaja, i 350 milijuna novčanica.

24sata

- To bi trebalo zadovoljiti potrebe za gotovinom i zamjenu kune. Količinu od 350 milijuna komada novčanica ćemo posuditi i onda ćemo ih vratiti u možda dvije godine nakon toga. To je najisplativije - rekao je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić istaknuvši logističke probleme s povlačenjem kuna iz optjecaja.

Naime, 1,1 milijardu kovanica kune i 500 milijuna novčanica odlagat će se u novu vojarnu Hrvatske vojske, koja će kasnije služiti vojsci za njezine potrebe.

S prvom predopskrbom kovanicama i novčanicama krenut će se tri mjeseca prije uvođenja eura, čime će biti obuhvaćene banke, Fina i Hrvatska pošta, dok će distribucija prema građanima početi mjesec dana prije 1. siječnja. Vujčić je naglasio da će novčanice eura za Hrvatsku izrađivati zemlja koja ponudi najbolje uvjete.

Građani su odabrali motive koji će se naći na hrvatskim kovanicama eura.z

24sata

- To su sve motivi koji su u konačnici usvojeni, koji svi predstavljaju našu državnost, našu povijest, našu novčarsku tradiciju, našu prepoznatljivost i kulturu - rekao je premijer Andrej Plenković dodavši kako novčanice eura uživo izgledaju još ljepše.

Hrvati su odabrali da se na 2 eura nalazi karta Hrvatske, a 1 euro će ukrašavati hrvatska kuna. Nikola Tesla bit će glavni motiv na kovanicama od 50, 20 i 10 centi, a kovanice od 5, 2 i 1 cent na sebi će imati dva slova na glagoljici.

Podsjetimo, Hrvatska je prije nekoliko dana i službeno ušla u eurozonu, nakon čega je postao poznat i tečaj prema kojem će se mijenjati kune u eure. Neki trgovački lanci već su istaknuli cijene u eurima za određeni dio asortimana, iako je obaveza dvojnog iskazivanja cijena u kunama i eurima na snazi tek od 5. rujna.

24sata

- Tijekom jeseni će se finalizirati sve aktivnosti da postanemo i članica šengenskog prostora. U ovim globalnim okolnostima, koje su prije svega uvjetovane iz posljedica ruske agresije na Ukrajinu, rast cijena energija, hrane, inflacija, dobro je da smo dio eurozone, bit ćemo zaštićeniji u nošenju sa svim izazovima koji su pred nama - zaključio je predsjednik Vlade.

Optjecajne kovanice kuna ne proizvode se od prošle godine, a u novčanicima Hrvata uskoro će se naći euri, koji će nas, kako tvrdi premijer, zaštititi u nošenju s novim izazovima koji su pred nama. 

4 MIL.

kovanica otkuje Hrvatska kovnica novca u jednom danu

30.000

kovanica od 25 kuna s dizajnom Pelješkog mosta bit će zadnje kune ikad

Izvor: 24sata/Foto: 24sata.hr/HNB

Izvorni autor: Ivana Mihaljević/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.