ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA KONAČNO IMA ODGOVOR: Mogu li se kućni ljubimci zaraziti korona virusom?

15.03.2020. 08:24:00

Vlasnici kućnih ljubimaca mogu odahnuti: Nema dokaza da se kućni ljubimci, posebno psi i mačke, mogu zaraziti koronavirusom, izvijestila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Kao i kod SARS-a, Covid-19 prenosi se prvenstveno kapljicama kašlja, kihanja, pljuvačke ili iscjetka iz nosa. Iako  kućni ljubimci ispuštaju dosta sline, postoje značajne prepreke za to da virus preskoči s čovjeka na životinju i obrnuto. Tako WHO tvrdi: Trenutno nema dokaza da se kućni ljubimci, poput pasa ili mačaka, mogu zatražiti novim koronavirusom.

U Kini, gdje živi većina ljudi kojima je dijagnosticiran koronavirus, lokalni dužnosnici jednog sela u provinciji Zhejiang zatražili su od svih stanovnika da stave životinje u karantenu i pobili sve pse lutalice na ulici. U strahu od mogućeg širenja virusa, još jedno kinesko selo  donijelo je slično pravilo krajem siječnja, pa su ubijali i sanitarno zbrinjavali životinje na ulici, prenosi 24sata.hr

Smatra se da je Covid-19  potekao iz mrtvog životinjskog mesa na tržištu u Wuhanu, pa se proširio na ljude koji su jeli to meso. No, žive životinje su sigurne, barem koliko je dosad poznato.

Iako je nedavno objavljeno da je jedan pas nedavno u Hong Kongu na testu pokazao ‘blagu pozitivnost’ na virus i bio je u karanteni,  WHO kaže kako je veći rizik da ćete virus dobiti od vlasnika ljubimca, nego od životinje, prenosi portal Indy 100.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:Pixabay

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.