Zekanović: Bili smo i bit ćemo protiv imenovanja Zlate Đurđević

24.03.2021. 16:48:00

Pismo predsjednika Republike Zorana Milanovića kojim je u srijedu pozvao Sabor da ispuni svoju ustavnu obvezu i očituje se o njegovu prijedlogu da se za predsjednicu Vrhovnog suda izabere Zlata Đurđević dočekano je u Saboru dvojako – uz potporu SDP-a i kritike ostatka oporbe.

Potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk izjavio je novinarima da se sve što piše u pismu predsjednika Republike poklapa s argumentima koje su iznosili na Odboru za Ustav i Poslovnik kada su raspravljali smije li predsjednik Sabora sam nešto skinuti s dnevnog reda. Svi argumenti koje je iznio predsjednik Republike, po nama, stoje, ali većina je odlučila drugačije, dodao je.

“Politička utakmica je, između ostalog, iznošenje argumenata i bitka za naklonost javnosti, a javnost ima vrlo jasnu sliku da se predsjednik zalaže za promjene u pravosuđu, a HDZ za status quo, a ostalo su poslovnička, ustavna i druga zakonska nadmudrivanja jer će se Sabor, u ovoj ili onoj formi, morati izjasniti o Zlati Đurđević pa ćemo o tome raspravljati kada dođe na dnevni red”, kazao je Bauk.

Najbrže i najjednostavnije vjerojatno bi bilo da se raspiše novi javni poziv na koji bi se javila Đurđević, ali se ne bi riješilo ono na što je predsjednik Republike upozorio, da nam namješteni javni pozivi postanu temelj ustavnog poretka, dodao je, naglasivši da predsjednik Vlade i predsjednik Republike imaju neke zajedničke ovlasti i da bi one funkcionirale, moraju se dogovoriti.

Bauk je najavio da čeka da istekne rok koji je predsjednik Sabora dao predsjedniku Republike da dopuni dokumentaciju za prijedlog kandidatkinje za predsjednicu Vrhovnog suda pa će, kaže, kada istekne prikupiti dokumentaciju i predložiti Državnom sudbenom vijeću za raspisivanje novog javnog poziva.

Grmoja: Politička utakmica za dobivanje političkih bodova

Potpredsjednik Mosta Nikola Grmoja ocijenio da su u pismu već poznate teze predsjednika Republike koje su u Saboru branili zastupnici SDP-a, vladajuća većina je donijela odluku kakvu je donijela i ovo je, ističe, agonija koja pokazuje da ni na Pantovčaku ni u Banskim dvorima nema stvarne volje za reformom pravosuđa. Da je ima, naglasio je, onda bi sjeli za stol i pokušali se dogovoriti i našli najbolje rješenje za čelnog čovjeka Vrhovnog suda. Ovo je, zapravo, politička utakmica koja služi za dobivanje političkih bodova, a stvarne volje za promjenom u pravosuđu nema, smatra Grmoja.

Milanoviću je poručio neka se založi za vraćanje reizbora sudaca nakon četiri ili osam godina jer se suci opuste i nema sustavne kontrole nad radom hrvatskih sudaca. Zbog toga, kaže, imamo ovakve slučajeve u kojima stvari iznosi osuđenik Zdravko Mamić.

“Još 2017. iznio sam stav da je Državno sudbeno vijeće izvor korupcije i prvi sam u Saboru predsjednika Vrhovnog suda, oči u oči, nazvao Đurom Kesom i sve što sada Mamić govori odavno sam u javnosti govorio. Pozivam predsjednika da bude malo hrabriji, a Mamića da olakša savjest i spasi dušu i da ne govori samo o sucima koji su sudili u njegovom predmetu nego da kaže koje je sve političare, dužnosnike i aktere na javnoj sceni podmićivao, davao im novac ili različite usluge”, poručio je Grmoja.

Zekanović: Bili smo i bit ćemo protiv imenovanja Zlate Đurđević

Čelnik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović smatra da su dokazali da su stranka jasnog svjetonazora i jasnih stavova te da mu je “baš drago da to smeta predsjednika države Zorana Milanovića”. Hrvatski suverenisti su bili i bit će protiv odluke da se Zlata Đurđević imenuje za predsjednicu Vrhovnog suda, poručio je.

“Predsjednik Milanović ovim postupkom, predlaganjem ove kandidatkinje, pokazuje svoj izrazito svjetonazorski karakter. To nema veze sa stručnošću nego isključivo s onim tko je Zlata Đurđević. SDP sa svojim satelitima je za nju, HDZ izvodi igrokaz, mnogi šute, a jedino smo mi jasno i glasno rekli da smo protiv i drago mi je da smo zbog toga prepoznati”, zaključio je Zekanović.

Orešković: Milanović želi postavljati svog čovjeka mimo procedura

Zastupnica Centra Dalija Orešković smatra da je Zoran Milanović u pravu kada kaže da je Gordan Jandroković zlouporabio svoje ovlasti i neosnovano odbio njegov prijedlog koji se trebao raspraviti u Saboru. U pravu je i kada kaže da u sudstvu treba imenovati novu osobu, a ne reizabrati Đuru Sessu, dodala je.

“U svim zahtjevima i nastojanjima da popravi stanje u pravosuđu bit ću Milanovićev najveći saveznik, bez obzira na to što me naziva narikačom. Međutim, u ostalom što radi, nametanjem Zlate Đurđević, Milanović nije u pravu. Da smo imali prilike glasati u Saboru, bila bih protiv. U pozadini ovog prividnog sukoba između Milanovića i vladavine prava je to da se zapravo, kao eksponent politike SDP-a iako je izašao iz stranke, kao i HDZ bori da se zadrži status quo”, ocijenila je. Milanović želi zadržati pravo da postavlja svog čovjeka mimo procedura koje su osmišljene da smanje politički utjecaj i griješe svi koji misle da će se promjenom samo jedne osobe promijeniti stanje u pravosuđu, kazala je Orešković, dodavši da se snažno zalaže da se zadrži javni poziv. (Hina)

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Photo:Kamenjar.com

Izvorni autor: HINA/Kamenjar.com

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.