Zelenski u Varšavi dobio važno obećanje, bit će još zrakoplova

05.04.2023. 17:17:00

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u srijedu je rekao kako Ukrajina želi da joj Poljska postane ključni partner u velikoj obnovi zemlje nakon završetka rata s Rusijom

Ukrajinski je predsjednik, na konferenciji za novinare održanoj u Varšavi zajedno s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom, pozvao poljske tvrtke da dođu u Ukrajinu i prije završetka rata kako bi osigurale bolju poziciju na ukrajinskom tržištu. Za vrijeme posjeta Varšavi Zelenski je rekao i kako se nada otvorenim granicama između Poljske i Ukrajine.

Mjesta blizu granice s Poljskom su, osobito u prvim danima ruske invazije na Ukrajinu, "otvorila svoja vrata Ukrajincima i nije bilo granica između dviju zemalja", rekao je Zelenski na sastanku sa svojim poljskim kolegom te dodao kako smatra da je ovo početak nečega što će pokazati da u budućnosti neće biti granica između susjednih zemalja.

ZELENSKI U POLJSKO  FOTO: MARCIN OBARA/EPA
  •  

"Bez granica u političkom, gospodarskom i, ono što je posebno važno - u povijesnom smislu", istaknuo je Zelenski, aludirajući na tešku ukrajinsko-poljsku prošlost. Tijekom sastanka s ukrajinskim predsjednikom Duda je kazao da će se Poljska na samitu NATO-a u srpnju u glavnome gradu Litve Vilniusu angažirati na tomu da dobije dodatna sigurnosna jamstva za Ukrajinu. Kazao je i da su Ukrajini već poslana četiri borbena vojna zrakoplova MIG-29 te da se šalju još četiri.

MIG-29 POLJSKOG RATNOG ZRAKOPLOVSTVA  FOTO: RADOSLAW JOZWIAK / AFP  
  •  

"Na sljedećem samitu NATO-a u Vilniusu nastojat ćemo za Ukrajinu ishoditi dodatna sigurnosna jamstva koja će ojačati vojni potencijal Ukrajine", rekao je Duda na zajedničkoj konferenciji za novinare. Ukrajinski je čelnik zahvalio predsjedniku Dudi i Poljacima na pomoći koju su pružili "na teškome putu do ukrajinske pobjede".

Prema podacima Agencije Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Poljska je dodijelila status zaštite, u skladu s nacionalnim zakonodavstvom, za oko 1,6 milijuna izbjeglica iz susjedne zemlje. Predsjednik Duda u srijedu je svome kolegi Zelenskom dodijelio najveće poljsko odlikovanje, Orden bijelog orla. Dobio ga je za zasluge u produbljenju poljsko-ukrajinskih odnosa te za predanost u radu na sigurnosti i obrani ljudskih prava, pojasnio je poljski predsjednik.

Izvor: tportal.hr/Foto: ABACA

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.