Zelenskij posjetio vojnike na bojišnici u regiji Harkiva

29.05.2022. 18:22:00

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u nedjelju je, na svojem prvom putovanju izvan regije Kijeva od početka ruske invazije, posjetio ratom zahvaćenu regiju Harkiva na istoku zemlje te je ondje odao počast ukrajinskim vojnicima na bojišnici. 

Snimke objavljene u nedjelju na službenom Telegram kanalu prikazuju kako Zelenski uručuje vojnicima odličja, obilazi uništenu infrastrukturu Harkiva i razgledava izgorjela vojna vozila koja je za sobom ostavila ruska vojska.

"Beskrajno sam ponosan na naše branitelje", rekao je Zelenskij, zahvalivši vojnicima na njihovoj odanosti. "Svaki dan riskiraju svoje živote i bore se za slobodu Ukrajine", dodao je ukrajinski predsjednik.

Za vrijeme podnošenja izvješća vojnog vodstva o operativnoj situaciji na bojišnici, Zelenskij je s guvernerom Olehom Siniehubovim razgovarao o šteti nanesenoj civilnim objektima u regiji.

Guverner je rekao da je u Harkivu i okolici uništeno više od 2000 kuća. U tome području Rusija još uvijek pod kontrolom ima 31 posto teritorija.

No Siniehubov je kazao da je ukrajinska vojska u protuofenzivi u travnju i svibnju uspjela vratiti 5 posto teritorija.

U nedjelju se nekoliko sati nakon Zelenskijeva posjeta Harkivu moglo čuti više eksplozija. Veliki oblak tamnog dima uzdizao se iz sjeveroistočnog dijela grada.

Harkiv je posljednjih dana bio izložen snažnome ruskom granatiranju nakon nekoliko tjedana relativnog zatišja.

Izvor: hina/Foto:Epa

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.