Žestoko u Otvorenom: Kerum tvrdi da su natječaji dogovoreni

28.01.2021. 10:55:00

Žarko Tušek kao čovjek sigurno će imati svoju političku budućnost bez obzira na ovo što se dogodilo, rekao je HDZ-ov Josip Borić u večerašnjoj HTV-ovoj emisiji Otvoreno urednika i voditelja Mislava Togonala o političkoj korupciji nakon afere Oroslavje, koja je posljednjih dana jedna od glavnih tema u hrvatskoj javnosti.

Nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Oroslavja Viktor Šimunić snimio je razgovor s predsjednikom krapinsko-zagorskog HDZ-a i saborskim zastupnikom Žarkom Tušekom u kojemu mu Tušek nudi financiranje kampanje u zamjenu za podršku HDZ-u na lokalnim izborima.

Željko Kerum (HGS) kaže da je jasno da se ljudi moraju dogovarati - ovo je bio dogovor, ali je netko to zlonamjerno iskoristio.

- Koalicijski partneri sve dogovaraju, kaže Kerum.

Ustvrdio je da je ovakvo ponašanje standard.

- Ako se naziva trgovina, to je OK. Tako se mora raditi, drugačije ne ide. Bitno je da u toj trgovini nitko ne ide van okvira zakona, dodaje.

- Što vi mislite, da ti natječaji koji se rade, da prolaze oni koji se jave na natječaj koji su, kao, najbolji kandidati? Ne, unaprijed je sve dogovoreno! To je standard, rekao je također Kerum.

Nikola Grmoja (Most) rekao je da je predsjednik Zoran Milanović opravdao cijeli slučaj rekavši da je to nešto što je sramotno, ali da se zbog toga ne ide u zatvor.

- Očito je da su ovdje prekršeni zakoni RH. Ako predsjednik smatra da nisu dobri, trebao bi inicirati neke zakonske promjene, a isto tako i premijer koji je ovo nazvao grubom pogreškom, ali ničim posebno spornim, rekao je Grmoja.

Josip Borić (HDZ) rekao je da Žarka Tušeka osobno poznaje kao dobrog čovjeka koji dosad u životu nije griješio.

- Mislim da je svjestan da je pogriješio sada, rekao je Borić, dodavši da druga strana očito ima svoje namjere, koje su izgovorene.

Upitan o Tušekovoj sudbini odgovorio je da cijelu priču gledaju široko i da trenutačno nemaju rješenje koje će sutra biti gotovo.

- Ima tu interesantnih situacija koje treba promotriti sa svih strana i vidjet ćemo što se dogoditi u ovoj situaciji. Mi smo u HDZ-u pokazali, u zadnjih nekoliko tjedana, da nećemo dozvoliti da pojedinac bude iznad stranke i da tereti stranku za određene aktivnosti koje su možda rađene te da imamo svoja pravila ponašanja koja su davno usvojena, rekao je Borić.

Borić je rekao da će Tušek kao čovjek sigurno imati svoju političku budućnost bez obzira na ovo što se dogodilo. Smatra da je Tušek ispao naivan.

Napomenuo je da Viktor Šimunić nije apolitična osoba, da je bio na parlamentarnim izborima, da je lokalni vijećnik...

- Znači da očito ima određene ciljeve, rekao je Borić.

Hajdaš Dončić: Sabo neće biti naš kandidat za gradonačelnika

Siniša Hajdaš Dončić
(SDP) bio je kritičan prema izjavi SDP-ovog kandidata za vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe, osuđenog zbog političke korupcije, nakon afere Oroslavje. Rekao je da ponašanje koje je prije svega politički nemoralno, a i zakonski upitno, treba sankcionirati, ali ne tako da se zaštiti svoga.

- To se ne radi, rekao je Hajdaš Dončić.

- Predložili smo vukovarskoj gradskoj organizaciji da predlože nekog drugog kandidata. Oni su ipak predložili gospodina Sabu. Mi imamo sutra nacionalno Predsjedništvo i mi ćemo taj problem riješiti tako da gospodin Sabo neće biti naš kandidat za gradonačelnika, poručio je Hajdaš Dončić.

Zlatko Hasanbegović (DP) rekao je da je hrvatski politički život pretvoren u moralnu kaljužu.

- Takozvana hrvatska politička elita je glavni nositelj i sadržaj te moralne političke kaljuže. U politici više ne postoji ideologija, ne postoje dublja svjetonazorska uvjerenja i sve glavne sistemske stranke nemaju nikakve ideološke razlike, one sve sliče kao jaje jajetu. To izaziva apatiju kod biračkoga tijela, biračku apstinenciju, smatra Hasanbegović.

Kaže da Tušekovi stranački kolege u titoističkom duhu izriču kritike, govore da je pogriješio...

- On je radio ono što su svi u toj stranci radili, rekao je Hasanbegović.

Na Togonalovo pitanje je li on to radio dok je bio u HDZ-u odgovorio je da nije, da se ne bavi kokošarenjem, već načelnim političkim pitanjima.

- Gospodin Tušek je radio ono čega je rodonačelnik gospodin Plenković, rekao je Hasanbegović referirajući se na preslagivanje vladajuće većine 2017. godine.

- Iz perspektive HDZ-a danas u blato valjati gospodina Tušeka je prvorazredno licemjerje. A što mislite o čemu su razgovarali gospodin Plenković, Vrdoljak, Pupovac, Milan Bandić i slični kada su se preslagivali? O čemu? O Platonovoj državi, o Aristotelovoj politici ili podjeli plijena?, upitao se Hasanbegović.

Prozvao je Borića da je izašao ispod suknje Jadranke Kosor, Tomislava Karamarka, pa Andreja Plenkovića, te rekao da će sutra, ako Milorad Pupovac postane predsjednik HDZ-a, ostati vojnik stranke. Borić je rekao da je Hasanbegović promijenio nekoliko stranaka u nekoliko godina.

- Čovjek koji očito nije kokošario, ali kad se formirala vlast u Gradu Zagrebu, onda su se tražila valjda nekakva mjesta, ravnatelji kazališta ili gdje su već se namjerili da traže nešto, i tako dalje, onda su to valjda radili neki drugi političari, nije Zlatko Hasanbegović nikad, ne bi on nikad, naravno, uzvratio je Borić.

Hasanbegović je reagirao na Borićevu izjavu da su se u zagrebačkoj Gradskoj skupštini razišli svi sa svima.

- Nisu svi... Samo se vi s gospodinom Bandićem niste razišli i držite mu ruku do zadnjega dana! I činite skupštinsku većinu, dakle, nisu se svi sa svima razišli, rekao je Hasanbegović.

Kerum najavio kandidaturu za gradonačelnika. Grmoja: Nema nikakve šanse

Kerum je rekao da ide u kandidaturu na lokalnim izborima u Splitu, potuživši se da mu se na posljednjim lokalnim izborima dogodila "neviđena krađa", ali da je to "podnio gospodski".

- Ja u Split idem i ja sam siguran da sam ja favorit za budućeg gradonačelnika Splita, rekao je Kerum.

Tušekov odvjetnik Vladimir Terešak između ostalog traži kaznenu prijavu protiv novinara koji je objavio spornu snimku. Kerum je rekao i da on ne bi snimio razgovor u sličnoj situaciji, a Grmoja da izgleda kako su u Hrvatskoj problem oni koji prijavljuju korupciju, a ne oni koji je generiraju.

- Ovo je čovjek napravio zbog svog interesa, a ne zbog toga da bi spriječio korupciju! Ovo je sitni interes, poručio je Kerum.

- Nije bitno, uzvratio je Grmoja, dodavši da neće ulaziti u Šimunićev interes, ali da se ova država mora konačno obračunati s korupcijom.

- Gospodine Kerum, ako vam je netko ukrao izbore, s takvima više ne sjedate za stol, a vi ste sada HDZ-ov pajac, rekao je Grmoja, dodavši da Kerum nema nikakve šanse u Splitu.

- Gospodin Grmoja to govori iz straha, uzvratio je Kerum: - Iza mene stoje građani Splita, vi u Splitu zapravo ne vrijedite ništa, vaša stranka ni vi.

Hajdaš Dončić se našalio zatraživši od Togonala kokice i sok. On bi, kaže, političku korupciju spriječio edukacijom, a na Togonalov upit koga bi educirao ubacio se Hasanbegović.

- Gospodina Sauchu i Milanku Opačić, spomenuo je Hasanbegović bivše SDP-ovce.

- Dobro, kolega Hasanbegović, malo, ono... Lagano, uzvratio mu je Hajdaš Dončić.

Kerum Grmoji: Kome si ti platio gulaš, dao marendu...

Na kraju emisije došlo je do još jednog "okršaja" Keruma i Grmoje.

- Jasno je da gospodin Grmoja želi doći do pozicije, želi doći do vlasti, ali volio bih ga pitati - od svog primanja političkog, što je on u životu... Navedi mi jedan primjer kome si ti u životu pomogao, platio gulaš, dao marendu, dao 10 kuna i ostalo! Ti si se i tvoje kolege uhljebili da bi imali redovnu plaću. Vi niste dobročinitelji, vi ste samočinitelji, rekao je Kerum.

- Ja ću predložili Katoličkoj crkvi vašu beatifikaciju, a ja o svojim dobrim djelima javno neću govoriti. Vas treba beatificirati!, uzvratio je Grmoja.

Izvor: vijesti.hrt.hr/PDN/Foto: Otvoreno / HRT

Izvorni autor: vijesti.hrt.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.