Žrtva Borova Naselja za Domovinu

19.11.2019. 18:30:00

Ova je zemlja Hrvatska. Uvik je bila I ostat će. ‘Va naša Slavonija Ravna, i krvava. Od krvi naših momaka što popadaše od žandarskih metaka, noževa, kundaka. I ništa i nitko i nikada neće i ne može zatvoriti usta naša da divanimo jezikom didaka naših, jezikom matera naših, jezikom hrvatskim. Milim. Svetim. Dragim. Jedinim. Našim, izveli su prigodni recital učenici Osnovne škole Siniše Glavaševića

Komemorativni skup naziva „Žrtva Borova Naselja za Domovinu“ održan je u utorak, 19. studenoga 2019. u Borovu Naselju, četvrti Grada Vukovara koja je potpuno uništena u velikosrpskoj agresiji.

Nakon okupacije Borova Naselja u Borovo Commerceu zarobljeno je i odvedeno više od 100 osoba, a 19. studenog 1991. ondje je ubijena 51 osoba, dok je još uvijek nepoznata sudbina 55 osoba.

Komemorativnom skupu nazočili su hrvatski branitelji, članovi obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja te predstavnici udruga iz Domovinskog rata.

U ime Vlade Republike Hrvatske skupu sjećanja nazočio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u pratnji suradnika, pomoćnika ministra Stjepana Sučića i ravnatelja Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar Krunoslava Šeremeta.

Skupu sjećanja nazočili su i predstavnici Vukovarsko-srijemske županije na čelu sa županom Božom Galićem te predstavnici Grada Vukovara, Hrvatske vojske i Policijske uprave Vukovarsko-srijemske, kao i brojni drugi.

Izaslanstva predvođena Udrugom Vukovarske majke položila su vijence u čast i spomen poginulim i nestalima u Borovu Naselju. Zajednički vijenac položili su predstavnici Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja. Potom su vijenac položili predstavnici državnog vrha te regionalne i lokalne samouprave, kao i svi okupljeni, među kojima i predstavnice udruga Žene u crnom te Udruženja žena Zvornik.

Program sjećanja moderirala je Lidija Jantol, kći poginulog vukovarskog branitelja, a okupljenima se obratila Manda Patko, predsjednica Udruge Vukovarske majke, koja je u svom govoru apelirala na savjest onih koji znaju istinu o sudbinama osoba nestalih u Domovinskom ratu. „Ovdje, ispred ostataka Borovo Commerca, prisjećamo se svih koji su zbog ljubavi prema domu poginuli. Naši najmiliji koje tražimo su naša bolna rana koja neće zastarjeti. Mnogi nas ne mogu razumjeti, ali ne razumijemo ni mi kada će doći kraj ovom lutanju. Zločin još uvijek traje, jer i šutnja je zločin. I danas apeliramo na savjest onih koji znaju gdje su naši najmiliji.“

Učenici Osnovne škole Siniša Glavašević iz Borova izveli su himnu Republike Hrvatske te prigodne recitale skupine autora, među ostalima i pjesmu Vanje Radauša „Ova je zemlja Hrvatska“.

Ova je zemlja Hrvatska. Uvik je bila I ostat će. ‘Va naša Slavonija Ravna, i krvava. Od krvi naših momaka što popadaše od žandarskih metaka, noževa, kundaka. I ništa i nitko i nikada neće i ne može zatvoriti usta naša da divanimo jezikom didaka naših, jezikom matera naših, jezikom hrvatskim. Milim. Svetim. Dragim. Jedinim. Našim.

Kolona sjećanja krenula je, po završetku programa, Ulicom Blage Zadre i Trpinjskom cestom do crkve Gospe Fatimske, gdje je služena misa.

Programom „Svjedočenjem protiv zaborava“, na obali Dunava u Borovu, odala se počast stradalim braniteljima i civilima. Položeni su vijenci i upaljene svijeće i kod spomen-obilježja na farmi Lovas, a potom se vijencima i upaljenim svijećama počast odala kod spomen-obilježja nestalima u Domovinskom ratu u Borovu Naselju.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved zahvalio je Udruzi roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja Vukovarske majke na suradnji s Ministarstvom i energiji koju ulažu u organiziranju komemoracije, ali i u odašiljanju poruke da sudbina nestalih mora biti riješena. Ministar je istaknuo kako je Ministarstvo hrvatskih branitelja posvećeno potrazi za nestalima, izrazivši uvjerenje da će rezultati u narednom razdoblju biti još bolji nego do sada.

Izvor: MHB

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.