ŽRTVE II. SVJETSKOG RATA I POSLIJERATNOG RAZDOBLJA: "KOD ISTE JAME JEDNI PALE SVIJEĆE, A DRUGI BACAJU SMEĆE"

07.07.2021. 18:03:00

Djelatnici Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja obavljaju zahtjevan i opsežan posao od povijesnog značaja za Republiku Hrvatsku.

 

Prva njihova zadaća i prioritet u radu Uprave za zatočene i nestale je traženje osoba nestalih u Domovinskom ratu i posmrtnih ostataka smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu za koje nije poznato mjesto ukopa.

 

ŽRTVE II. SVJETSKOG RATA I POSLIJERATNOG RAZDOBLJA

 

Međutim, osim potrage za nestalima u Domovinskom ratu, Uprava istražuje mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja i utvrđuje broj posmrtnih ostataka u njima; provodi ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, organizira i koordinira obradu i identifikaciju posmrtnih ostataka te u suradnji s jedinicama lokalne samouprave i Gradom Zagrebom organizira dostojno trajno zbrinjavanje ekshumiranih posmrtnih ostataka.

Tako su u nedjelju, 6. lipnja ove godine kod crkve Muke Isusove u Macelju pokopani posmrtni ostaci 84 žrtve komunističkih zločina. Pokopane žrtve ekshumirane su od 18. svibnja do 26. lipnja prošle godine na širem području maceljske gore, a antropološkom obradom utvrđeno je da je riječ o 84 muškarca. Procjenjuje se da je u šumama oko Macelja stradalo više od deset tisuća ljudi.

Predsjednik Udruge Macelj 1945. Zdravko Čepo očekuje da će se nastaviti ekshumacija žrtava.

"Napominjem da su članovi Udruge Macelj uvijek spremni na istraživanje i obilježavanje potencijalnih grobišta“, rekao je Čepo dodavši da su oni zbog ljubavi prema Hrvatskoj dali svoje živote.

Na pokopu žrtava Svetu misu predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski koji je tom prigodom naglasio "da nas mrtvi čije su kosti u nedjelju sahranjene obvezuju na zajedništvo i pomirenje jer samo tako njihova žrtva neće biti uzaludna".

22. lipnja ove godine održana je komemoracija kod jame Jazovka u Sošicama iz koje je lani izvučeno najmanje 814 posmrtnih ostataka žrtava partizanskih zločina. Tome su prethodile zahtjevne terenske aktivnosti i speleološka istraživanja. Prema prikupljenim saznanjima nadležnih međuresornih službi, naveli su iz Ministarstva hrvatskih branitelja, "riječ je o žrtvama Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, a prema iskazima svjedoka, žrtve su u jamu bacane u više navrata, nakon bitke za Krašić 1943. godine te nakon završetka rata 1945. godine". Kosti žrtava su prevezene na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb gdje će se provesti njihova antropološka obrada.

DRONOVI, GEORADARI I PSI CADAVERI

Vrhunski stručnjaci iz Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja nedavno su se predstavili i na zagrebačkom Jarunu u sklopu obilježavanja 30 godina osnutka Hrvatske vojske.

Tom prilikom predstavljena su najmodernija sredstva kojima se služe prilikom potrage za nestalima kako iz Domovinskog rata tako i iz II. svjetskog rata i poraća, kao što su dronovi i georadari. Na terenu ih prate i uvježbani psi cadaveri. Pritom je važna međuresorna suradnja. Uprava surađuje s drugim nadležnim tijelima u Republici Hrvatskoj, pravosudnim tijelima, međunarodnim institucijama, stručnim organizacijama i ustanovama, udrugama građana iz zemlje i inozemstva, građanima, povjesničarima i jedinicama lokalne samouprave.

""Ministarstvo hrvatskih branitelja u svojim evidencijama ima prijavljeno više od 1300 lokacija iz II. svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, koje su u različitom stupnju istraživanja. Osim Macelja i Jazovke, u zadnje vrijeme istraživali smo lokacije Zrin, Garešnica, Brdovec, te u Zagrebu Gračane, Jelenovac, Kustošiju, Tuškanac i Savsku cestu. Pravila postupanja jednaka su kao i kod potrage za nestalima u Domovinskom ratu. Kod žrtava II. svjetskog rata i poraća susrećemo se s problemom što primarni i sekundarni svjedoci izumiru" - rekla je na Jarunu Ivona Paltrinieri, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale. Istaknula je kako su žrtve pronađene u Macelju bile vezane, te je ostala zatečena masovnošću zločina.

Djelatnici Uprave za zatočene i nestale sudjeluju u mukotrpnom poslu na terenu. Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata Dejan Marošičević voditelj je područne ispostave istok Uprave za zatočene i nestale koja obuhvaća pet slavonskih županija. 

"Bavimo se Domovinskim ratom i 2. svjetskim ratom i poraćem, s time da je Domovinski rat prioritet. Posao je opsežan, te se, među ostalim, sastoji od razgovora sa svjedocima i terenskih izvida. Teren se pretražuje prvo dronovima, koji iz zraka snimaju velike površine. Na snimkama dronova mogu se vidjeti mjesta koja su izmijenjena ljudskom intervencijom. Potom se ciljana lokacija obrađuje georadarima, a zatim teren pretražuju psi kadaveri. Što se tiče žrtava 2. svjetskog rata i poslijeratnih godina, u zadnje vrijeme smo pretraživali terene u Vukovaru, Beraku, Tovarniku i Negoslavcima, gdje smo tražili i njemačke vojnike" - rekao je Marošičević.

Zbog različitih svojstava terena razlikuju se mjesta pronalaska žrtava iz II. svjetskog rata i poraća u slavonskom i jadranskom dijelu Hrvatske. U Slavoniji se posmrtni ostaci pronalaze u šumama, nešto po njivama i poljima, te pokopani u nekom neoznačenom kutu već postojećih mjesnih groblja. U Dalmaciji žrtve su bacane u jame u kršu. Najčešće se radi o žrtvama koje su partizani likvidirali nakon dolaska u neko mjesto 1945. godine i kasnije.

Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata Jozo Šerić voditelj je područne ispostave jug Uprave za zatočene i nestale.

"Često se susrećemo s problemima jer je u jame koje istražujemo naknadno nabacano smeće. Postoje slučajevi da kod iste jame neki ljudi pale svijeće, a drugi bacaju smeće. Izazov je i starost svjedoka. Tako nas je did star 91 godinu vodio u kanjon Čikole gdje je za vrijeme 2. svjetskog rata našao zaklanog vojnika u pećini. Svjedok se spustio u kanjon, ali smo ga gore morali iznositi jer sam nije imao snage. Također je jednom svjedoku pozlilo u okolici Šibenika zbog njegovih godina i zdravstvenog stanja" - opisao je Šerić, te je dodao:

"Pozivam one koji imaju informacije o nestalima iz Domovinskog rata, te žrtvama II. svjetskog rata i poslijeratnih godina, da nam se jave." 

U Upravi za zatočene i nestale već tri i pol godine radi i forenzička antropologinja Ana Mikulka.

"Pronađeni posmrtni ostaci se u kontroliranim uvjetima prenose iz grobnice. Kosturi se slažu, te se utvrđuje spol i doživljena starost. Na taj se način počinje stvarati biološki profil, te se potom utvrđuju traume, način i uzrok smrti" - opisala je Mikulka.

Udruga CC K9 team surađuje s Ministarstvom hrvatskih branitelja, a u njihovu timu su psi cadaveri - tri belgijska ovčara malionois i jedan njemački ovčar.

"Psi cadaveri dresirani su za detekciju ljudskih ostataka pod zemljom. U njihovu dresiranju se koristi kontaminirana zemlja iz grobova. Svaki pas ima GPS na sebi, svi podaci su digitalni, te služe kao službeni dokaz onog što psi rade" - rekao je Christian Nikolić iz CC K9 teama.

SVAKI ČOVJEK ZASLUŽUJE PRAVO NA GROB

Predani timski rad Uprave za zatočene i nestale zaslužuje svako poštovanje, a cilj im je najbolje opisao podpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je u Macelju izjavio:

"Nikad nećemo stati i prestati tražiti i iskapati ljude i omogućiti im ono što je svaki čovjek zaslužio, a to je pravo na grob i da obitelji koje još uvijek tragaju za svojim najmilijima mogu doći na ovo mjesto zapaliti svijeću i pomoliti se", poručio je ministar Medved iz Macelja. Dodao je kako je to dug prema svima koji su kroz povijest stradali za slobodu Hrvatske.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: A. K./PDN/foto: MHB

Autor: