Župan Ivan Celjak na hodočašću u Gvozdansko

10.01.2022. 14:05:00

Hodočasnici iz svih krajeva Hrvatske odali su počast stradalim braniteljima utvrde Gvozdansko- “mjestu velejunaštva hrvatskog naroda”. U istoimenom mjestu obilježena je 444. obljetnica bitke i slavne pogibije branitelja utvrde, koja je u ono vrijeme bila predziđe krščanstva.

Nakon tri mjeseca teških borbi mnogobrojna Turska vojska prodrla je u utvrdu i ondje su našli tek 3 stotine hrabrih branitelja koji su umrli od hladnoće i bez hrane no nisu se predali.

Danas, dok smo u Gvozdanskom, “slušali” tišinu, promatrali predivan krajolik… bilo nam je teško zamisliti tutnjavu topova, zveket oružja, mačeve i urlike koji su se na istom mjestu dogodili prije 444 godine. Nekima je teško zamisliti da su hrvatski branitelji Gvozdanskog slabo naoružani, braneći svoj dom, hrvatski narod, odoljevali brojnijem i nadomoćnijem neprijatelju. Nama nije. Ljubav prema Domovini u nastajanju, svojoj obitelji, hrvatskom narodu… hrabrost suprostaviti se nadmoćnijem neprijatelju i pobjediti, vidjeli smo i u Domovinskom ratu. Hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata hvala za Domovinu, a hrvatskim braniteljima Gvozdanskog neka je vječna slava. Hrabrošću su ispisali povijest hrvatskog velejunaštva – Gvozdansko, rekao je Ivan Celjak, župan Sisačko-moslavački.

– Na žalost, tijekom svih tih godina i poslije Gvozdanskog mnogo puta su padale hrvatske utvrde, ginuli su mnogi hrvatski branitelji i sa nadom očekivali uskrsnuće Hrvatske, rekao je Josip Lucić, general zbora te izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra branitelja Tome Medveda.

Izvor: Nacionalno.hr/PDN/Foto:nacionalno

Izvorni autor: Nacionalno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.