Zvecka se oružjem na granici Rusije i Ukrajine

25.01.2022. 18:52:00

Američka vojska stavila je u stanje pripravnosti oko 8500 vojnika ako bude potrebno da ih se rasporedi u Europi, potencijalno u vrlo kratkom roku, u posljednjim nastojanjima da se umire NATO partneri u jeku ruskog gomilanja vojske uz granicu Ukrajine.

Američki avioni putuju u Ukrajinu. Spakirali su vojne darove, malokalibarsko oružje, streljivo i medicinska opremu. Prije mjesec dana američki predsjednik odobrio je dodatnih 200 milijuna dolara, a u posljednjih osam godina broje više od 5,4 milijardi dolara ukupnih izdvajanja za Ukrajinu.

Odgovor SAD-a na ukrajinsku krizu je jačanje istočnog krila NATO-a. Joe Biden održao je danas video sastanak s europskim čelnicima.

Rusko Ministarstvo obrane objavilo je snimku da pokaže kako izgleda priprema moćnih ruskih trupa. Premještaju vojnike s Dalekog istoka u Bjelorusiju zbog velike vojne vježbe koja bi se trebala održati u veljači. Deseci tisuća ruskih vojnika otprije su stacionirani u blizini ukrajinske granice. Dok američke vlasti smatraju da je to izgovor za napad na Ukrajinu sa sjevera, Rusija osuđuje američke poteze kao zapadnjačku “histeriju”.

“Ono što se događa na američkoj strani, prema informacijama i u praksi, rastuća je napetost. S velikom zabrinutošću gledamo ove akcije SAD-a”, kaže Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Iz Ukrajine poručuju da je jedinstvo Zapada u odnosu na Rusiju sada važnije nego ikada. Zabrinuti zbog moguće ofenzive zatražili su i da im Njemačka proda oružje, što je odbijeno budući da tamošnja vlada godinama slijedi strategiju da nema prodaje ubojitog oružja. U osjetljivom vremenu, Ukrajinci broje saveznike.

Rusija ovaj tjedan čeka pismeni odgovor SAD-a na svoj popis sigurnosnih zahtjeva. Onaj da se povuku vojnici NATO-a iz Bugarske i Rumunjske, odmah je odbijen.

Zvecka se oružjem, no ruska diplomacija i dalje poručuje da se invazija na Ukrajinu ne priprema. Ukrajina je poslala vojsku da osigura černobilsku zonu od eventualnog upada ruskih vojnika. Visoko radioaktivno područje potencijalna je najopasnija ulazna točka.

Izvor: n1/ Foto: REUTERS

Izvorni autor: Mašenka Vukadinović

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.