01.09.1991. - BORBE U DARUVARU

01.09.2017. 21:05:51

DARUVAR - Ponovno je napadnut Daruvar. - Oko 06:00 sati, na cesti Daruvar-Doljani, srbo-četničke snage digle su u zrak dio ceste, nakon čega počinje prva razmjena vatre između četnika i nešto ranije oformljene ATJ "Pjetlići". Za vrijeme sukoba, cesta je zatrpana šljunkom, a prilikom borbe nije bilo stradalih policajaca. Nešto kasnije sukob se seli na drugi kraj grada, tj. kontrolni punkt "Super" u Donjem Daruvaru, gdje je razbijeno četničko mjesto... u daruvarskim vinogradima. Taj dan, borbe su se izmjenjivale stalno, tako da je i do borbi došlo u samom Siraču. "Pjetlići" na putu za Sirač, nailaze na sanitetno vozilo, kraj kojeg je vozač ustrijeljen na brutalan i nehuman način (metkom u čelo), a teški ranjenik iz vozila ostavljen da umre u mukama. Počelo se sa čišćenjem, jer netom ranije ispred pripadnika policije prošle su srbo-četničke grupe. Ulaskom u samo mjesto Sirač, pronalaze se slabo naoružane hrvatske straže. Nakon sastanka u kriznom stožeru, u jednom od ugostiteljskih objekata "Pjetlići" uhićuju trojicu Srba, zbog sumnje u izvršenje KD "oružane pobune". Poslije podne, slijedi minobacački napad na Dauvar i Donji Daruvar, gdje je poginuo Tihomir Vrdoljak, pripadnik PHR, te ponovni sukob kod KP "Super", a istom prilikom je uhićen jedan četnik. - U Doljanima razbješnjeli četnici, zbog pretrpljenih gubitaka, osvečuju se nad civilima. Skidaju ih do gola, vežu žicama i postavljaju na cestu. Ne znajuči za rečeno, dolazi do novog okršaja, a četnici pucaju po nemoćnim civilima. Ima mrtvih i ranjenih, koje policajci izvlače, a ostatak postrojbe razbija četničko uporište, nanose im još više gubitaka. U žestokom okršaju nema ranjenih policajaca, četnici se uspijevaju pregupirati i okružuju 20-tak pripadnika "Pjetlića", koji se uz žestoku paljbu iz pješadijskog naoružanja i uz pomoć BOV-a povlače s mjesta okršaja. Nakon borbe uhićen je jedan četnik. U same borbe pripadnici tzv. JNA nisu se uključivali, jedino su zatražili puštanje na slobodu zarobljenih četnika, kako bi se spriječilo jače granatiranje Daruvara. Po neprovjerenim izvorima tog dana poginulo je oko 40-tak četnika. Smrtno je stradalo pet branitelja, šest je teško povrijeđenih.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.