14. kolovoz - Dan sjećanja na zatočene i nestale

14.08.2013. 14:19:22

Na današnji dan, 14.08.1992. u Nemetinu je izvršena najveća razmjena zatočenika srpskih koncentracijskih logora u Domovinskom ratu. Oslobođeno je 714 hrvatskih branitelja i civila,koji su prošli neviđene torture ,mučenja,ponižavanja,silovanja... Mnogi od zatočenih nisu preživjeli muke i patnje-nisu se vratili svojim domovima.Ti naši heroji prošli su i po nekoliko raznih logora u Srbiji,neki su suđeni i na smrt. Taj dan za sve njih bio je dan ponovnog rođenja,dan kada su konačno smjeli podići glavu,maknuti ruke sa leđa i pogledati slobodno hrvatsko nebo,omirisati svoju domovinu za koju su se borili...Svoju Hrvatsku! Zagrliti svoje najmilije,svoju djecu,supruge,roditelje,braću,sestre,prijatelje...neprocjenjivo i njima i nama koji smo ih čekali i Bogu hvala tada i dočekali!! Prema podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora kroz srbijanske logore prošlo je 30.000 hrvatskih branitelja i civila,a njih 300 ubijeno je ili je podleglo svakodnevnim batinanjima i zlostavljanjima. U spomen na taj dan Hrvatski sabor donio je odluku o obilježavanju 14.kolovoza kao Dana sjećanja na zatočene i nestale. S obzirom da sam i ja udovica hrvatskog branitelja,dragovoljca Zagreb-Vukovar, koji je na taj dan razmijenjen u Nemetinu ,smatram da je od iznimne važnosti da se taj datum posebno i proslavi ali i pokloni svim našim braniteljima i civilima koji su sve te torture prošli kako bi svi mi zajedno danas imali svoju slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Posebno treba odati počast svim herojima koji nisu preživjeli srbo-četničke kazamate, jer njihova je smrt utkana u same temelje naše Domovine. Oni nam drže Stijeg, hvala im! Hvala Vam svima koji ste zajedno sa mojim pokojnim suprugom sve to izdržali ! Hvala Vam svima i sretan Vam rođendan! Tanja Polić Marković Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.