31. siječnja: Dogodilo se na današnji dan

31.01.2014. 15:49:41

1990. - Pred skupštinom SFRJ u Beogradu studenti protestirali protiv "terorizma na Kosovu" i skandirali: "Hoćemo oružje", "Azema na vješala", "Vojsku na Kosovo", "Slobo Srbine, Srbija je uz tebe"... - Predsjedništvo SFRJ usvojilo prijedlog da se pristupi donošenju novog Ustava SFRJ, a najveća novina - pravo i sloboda političkog organiziranja. 1993. - Nakon višemjesečne neizvjesnosti, gotovo 180 stanovnika Knina, te sela Potkonja, Kovačića i Vrpolja prošlo bojišnicu na tzv. ničijoj zemlji, između Žitnika i Pakova sela, i stiglo u Šibenik, gdje su prihvaćeni i zbrinuti. - Ići ćemo u oslobađanje Drniša, Obrovca, Benkovca i Knina, Hrvatska vojska povući će se u vojarne tek onda kad ne bude naoružanih srpskih bandi i četničkih postrojbi, rekao dr. Franjo Tuđman na narodnom skupu u Splitu.  

 - Muslimanski ekstremisti spalili hrvatsko selo Šehitluk u središnjoj Bosni, a napali Brestovsko i Bilalovac u kiseljačkoj općini. 1994. - Britanski bataljun UN-a opovrgnuo "vijest" o navodnom masakru u muslimanskom selu Here kod Prozora, za koji je optužen HVO. - Na konvoj humanitarne pomoći za Hrvate u Bugojnu, na prometnici od Uskoplja prema Trnovači, muslimanska vojska otvorila vatru iz tenkova i minobacača, te tako spriječila nastavak puta konvoja. U zapadnom dijelu Mostara održana komemoracija u povodu tragične smrti trojice talijanskih novinara: Marca Luchetta, Alessandra Ota i Darija D'Angela, koji su ubijeni u istočnom dijelu Mostara 28. siječnja ove godine. 1995. - Predsjednik Tuđman razgovarao u Zagrebu s njemačkim ministrom vanjskih poslova Klausom Kinkelom, te mu priopćio da Hrvatska prihvaća pozitivne dijelove plana Z4 za pregovore, ali ne može prihvatiti ništa što je mimo i izvan Ustava RH i međunarodnih konvencija o pravima manjina. - U Zagreb se vratili iz Knina veleposlanici skupine Z4 te izvijestili da su kninski Srbi odlučno odbili prihvatiti plan Z4, a odbio ih je primiti i Slobodan Milošević.

30.01.2014.- Ministar vanjskih poslova "SRJ" Vladislav Jovanović stidljivo demantirao u beogradskom tisku da je rekao beogradskom dopisniku agencije BETA iz Rima kako "Istra ni po čemu nije Hrvatska", odnosno da je Hrvatska drži pod okupacijom, dok talijanski dopisnik ponovno potvrđuje Jovanovićeve riječi u navodima.

- Američki veleposlanik Peter Galbraith, na konferenciji za novinare u Zagrebu četvorice veleposlanika skupine Z4, istaknuo da "Srbi nikad neće dobiti državu u Hrvatskoj".

 - Misija Vijeća Europe pregledat će 10 000 umjetničkih djela, koja su Srbi pokrali u Hrvatskoj, javlja talijanska agencija AdnKronos iz Beograda 1996. U Palači naroda u Ženevi od danas i službeno prazne prostorije sada već bivše Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji. U stvari njezin rad zamro još prije dvije godine s većim američkim angažmanom u mirovnim pregovorima i osnutkom kontaktne skupine za BiH. - Vijeće sigurnosti UN-a odobrilo slanje u istočnu Slavoniju stotinu vojnih promatrača UN s mandatom od šest mjeseci. Na sjednici Ustavotvorne skupštine BiH utemeljena Vlada Federacija na čelu s Izudinom Kapetanovićem, te njegovim zamjenikom Dragom Bilandžijom i 12 ministara.

Autor: