4. studenog 1991. - Operacija Logorište

04.11.2017. 07:42:30

Na današnji dan, 4. studenog 1991. godine, tenkovi JNA u 8 i 40 sati počeli su proboj iz vojarne Logorište, uz jaku topničku i minobacačku podršku, u četiri pravca, prema Svetoj Doroteji, prema Bariloviću te dio prema Dugoj Resi, te prema Banjskom Selu i Leskovcu. U tom trenutku u vojarni Logorište bilo je 67 tenkova, 10 borbenih oklopnih vozila, 100 kamiona i drugih vozila te jako puno topničkog, raketnog i streljačkog naoružanja. Uz tehniku, u trenutku izlaska u vojarni je prema dostupnim podacima, bilo 685 pripadnika JNA i domaćih četnika. Blokada vojarne Logorište u tom je trenutku bila u nadležnosti 110. brigade. Zapovjednik Operativne zone Karlovac Izidor Češnjaj 29. listopada donio je zapovjed kojom je točno određena i zona odgovornosti brigada, a granica razgraničenja odgovornosti 137. i 110. bila je na crti Ladvenjak- Belajske Poljice. Snage iz Logorišta, predvođene domaćim četnicima, doslovno su protutnjale krajem i iza sebe, na pravcima svojih djelovanja, ostavili 14-ero ubijenih i masakriranih civila od kojih je najstarija bila 92-godišnja Ana Mihalić. Bez ikakvih problema kretali su se i kroz prije postavljena minska polja koja nisu djelovala. Šestog studenog oko 11 sati, neprijatelji predvođen potpukovnikom Borom Ercegovcem koji je bio zapovjednik Logorišta, preko lansirnog mosta u Malićima završili su s izvlačenjem snaga i izvukli 33 tenka, 10 BOV-a, 51 kamion naoružanja, municije i 10 drugih, specijalnih vozila. Tijekom akcije Logorište, odnosno u nekoliko dana koliko je trajala, od direktnih sukoba, granatiranja, raketiranja, kažu podaci, poginulo je 6 pripadnika 110. brigade, te 17 iz 137. brigade i 3. bojne 2.A brigade, svi s područja Duge Rese.. Nastavak članka Izvor: Radio Mrežnica

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.