Akcija policije i Uskoka: Više od 40 uhićenih zbog utaje 50 milijuna kuna

27.10.2021. 15:03:00

U ranim jutarnjim satima pokucali su na vrata osumnjičenika na više desetaka lokacija. U akciji sudjeluje čak 180 policijskih službenika. 

Jutarnji list javlja da je u akciji uhićeno više od 40 osoba za koje se sumnja da su se udružile u kriminalnu skupinu zbog utaje nešto manje od 50 milijuna kuna poreza. 

Iz MUP-a kažu da u akciji sudjeluje ukupno 180 policijskih službenika.

– U tijeku je provođenje dokaznih radnji na području PU zagrebačke, PU splitsko-dalmatinske te PU dubrovačko-neretvanske – otkrivaju šturo iz MUP-a.

Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave, objavio je Uskok.

Navedene radnje, koje se provode u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku, odnose se na više desetaka osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile porezna kaznena djela.

USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. 

Od utorka navečer i cijelo jutro u srijedu, na području Splita, Solina i Kaštela traje akcija USKOK-a u kojoj je, po neslužbenim informacijama, dosad uhićeno 27 osoba.

Akciju vode djelatnici USKOK-a iz Zagreba, a na uhićenjima je bilo angažirano preko stotinu policajaca. Neslužebeno doznajemo i da se radi o uhićenjima vlasnika i djelatnika više privatnih tvrtki, a navodno među njima ima i djelatnika Carine.

Riječ je o kaznenim djelima vezanim za pranje novca, izbjegavanje poreznog nadzora, utaji poreza… U pitanju su višemilijunski iznosi. 

U tijeku su i pretrage stambenih i poslovnih prostora, a doznajemo da su neki od uhićenih vrlo dobrog imovinskog stanja pa je pojedincima pretraživano i po pet automobila luksuzne klase, tipa Porsche.

USKOK iz Zagreba je otprilike godinu dana tajno nadzirao komunikacije osumnjičenih i provodio istragu.

Rano jutros policija je u suradnji s Uskokom započela još jednu veliku akciju uhićenja na zagrebačkom području.

Kako Jutarnji neslužbeno doznaje, u akciji je angažirano više od stotinu policijskih službenika koji su, raspoređeni u više timova, u ranim jutarnjim satima pokucali na vrata osumnjičenika na više desetaka lokacija.

Za sada nije bilo moguće dobiti nikakve službene informacije o detaljima jutrošnjih uhićenja i pretresa koji su u tijeku.

No, prema izvorima bliskim istrazi, akcija policije i Uskoka usmjerena je razbijanju poveće skupine osumnjičenika koji se sumnjiče da su u sastavu zločinačkog udruženja organizirali utaje poreza većih razmjera.

Navodno se radi o sumnjama u više desetaka milijuna kuna utajenog poreza.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: dp/Foto: Dario Grizelj

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.