Autor filma ‘Američki piloti ratni zarobljenici u Hrvatskoj 1941. – 1945.’: Odagnat će komunističke laži’

02.12.2021. 14:29:00

Nikola Knez, hrvatsko-američki redatelj koji je režirao filmove o hrvatskoj vojnoj operaciji Oluja i o Bleiburškoj tragediji, zajedno s Damirom O. Radošom producirao je novi dokumentirani film pod nazivom: “Američki piloti ratni zarobljenici u Hrvatskoj 1941. – 1945.” Film je napravljen na engleskom jeziku, ali i u verziji sa titlovima na hrvatskom jeziku. 

Film pokriva dirljive priče o ljubaznom i pažljivom postupanju Hrvata prema američkim zrakoplovcima čiji su se zrakoplovi oborili iznad Hrvatske i Bosne i Hercegovine tijekom Drugog svjetskog rata. Govori i o teroru i stradanju Hrvata od strane diktatura srpske monarhije u Kraljevini Jugoslaviji. Vrijeme kada Hrvati nisu mogli drugo, već da se bore za neovisnost i vlastiti život. 

Laži i obmane, pretvaranje dobra u zlo bili su svakodnevni alati

Nikola Knez o tome što ga je potaknulo da režira i producira ovaj dokumentarni film:

“Dio sam generacije rođene u vrijeme komunističke Jugoslavije. Dugi sam niz godina bio izložen edukativnoj i promidžbenoj intelektualno psihološkoj obradi ideološkog Titovog zločinačkog jednoumlja. Laži i obmane, pretvaranje dobra u zlo bili su svakodnevni alati zamračivanja istine. Oduzimanje prava glasa onima koji žele graditi svijet, posebice hrvatsku državnost na povijesno korektnim činjenicama. Kad sam u ruke dobio materijale o Američkim pilotima koji su kao ratni zarobljenici boravili, živjeli i preživjeli u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, znao sam da je to ne samo odlična priča već upravo dio svjetla istine koji će odagnati jedan dio mračnih obmana kojima je Hrvatski narod izložen već desetljećima.”

film
Foto: Narod.hr

“Istina koja se razotkriva u ovom filmu ne znači samo prokazivanje komunističko jugoslavenskih laži kojima smo izloženi već punih 75 godina, već donosi i spoznaju pravednosti našeg naroda. Htio sam ovim filmom ujedno i ukazati kako se tijekom Drugog svjetskog rata, Nezavisna Država Hrvatska našla pod utjecajem stranih sila. U uvjetima borbe za opstanak, obrane i očuvanja svog prirodnog teritorijalnog ozemlja, postala je nevjerojatan domaćin i zaštitnik gotovo stotinu američkih pilota koji su se srušili iznad hrvatskog teritorija.”

“Preko osobnih iskaza nekoliko ratnih zarobljenika i mladog američkog svećenika kojega su vjera i rat stavili u središte svih tih zbivanja, film svjedoči događaje iz prve ruke. Oslanja se na istraživanje Charlesa Michaela McAdamsa, povjesničara, američkog marinca i prijatelja hrvatskog naroda. Američki piloti su preživjeli zahvaljujući intervenciji i zaštiti koju je ponudio politički i vojni vrh Nezavisne Države Hrvatske kao i vjerski vođe te i sami građani.”

“Educirajte se o svojoj povijesti!”

“Glavna poruka ovog filma je svjedočanstvo istine koja razbija lažne obmane o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Ujedno, sam film je i poziv ljudima da ne odustaju u traženju istine. Educirajte se o svojoj povijesti, razmišljajte vlastitom glavom. Odbacite kao gotova rješenja svjetonazorske ideološke postulate kojim smo izloženi kroz medijske servise, edukativne ustanove i politički aktivizam.”

“Općeprihvaćen je narativ Britanske marionetske države Jugoslavije, koja, iako nastala na zločinima dobiva legitimitet  uz pomoć straha, terora i laži. Ta je umjetna politička tvorevina započela strašnom žrtvom Bleiburga i skončala svoje postojanje žrtvom Vukovara. No, njezini se jugoslavenski istomišljenici još uvijek bore kako istina ne bi ugledala svjetlo dana.”

Zašto je to važno?

Danas smo svjedoci kako se Domovinski rat pokušava medijsko političkom propagandom iz obrambenog rata pretvoriti u suprotnost. Trebamo nastojati pozitivnim primjerima prikazivati, govoriti i svjedočiti istinu o našem sjajnom narodu i časnoj povijesti. Kao američki državljani i Hrvati diljem dijaspore, odajemo priznanje i zahvalu hrvatskim političkim, vojnim i vjerskim sudionicima tog vremena. Prije svega, za njihovu odlučnost, hrabrost i humanost, 75 godina kasnije,” rekao  je Knez.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: mz/Foto: narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.