BiH: podignuta optužnica protiv 11 pripadnika HVO, optuženi za udruženi zločinački pothvat

31.01.2018. 18:45:08

Haaški sud nedavnom je osudom šestorice bivših dužnosnika Herceg Bosne za udruženi zločinački pothvat nad bošnjačkim stanovništvom, dao krila tužiteljstvu BiH i mogućnost 'prijepiske' presude šestorki.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv jednanaest bivših pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) zbog navodnih zločina počinjenih nad bošnjačkim stanovništvom u okviru udruženog zločinačkog pothvata na području Mostara, objavio je u srijedu portal Dnevnik.ba. Optužnica je podignuta protiv nekadašnjih pripadnika II. bojne HVO-a u Mostaru Nedžada Ćorića, Dražana Lovrića, Jure Kordića, Maria Sušca, Nedžada Tinjaka, Nuhana Šukala, Daria Mihalja, Stanka Škobića, Tomislava Aničića, Marinka Šunjića i Slavka Golemaca. Terete ih za zločine nad civilima, prepisali presude Haaškog suda Terete se za navodno sudjelovanje u širokom, rasprostranjenom i sustavnom napadu HVO-a protiv bošnjačkog civilnog stanovništva s ciljem njihovog progona s teritorija Herceg Bosne. Optužnicom se navodi da su od lipnja 1993. do ožujka 1994. godine tijekom oružanog sukoba HVO-a i Armije BiH sudjelovali u napadu u kojem je više od 70 civila bošnjačke nacionalnosti nezakonito uhićeno, lišeno slobode i odvedeno u logor Vojno kod Mostara. Optužuju ih za zločin protiv čovječnosti i kršenje Ženevskih konvencija, te protupravno zatvaranje, zlostavljanje i maltretiranje civilnog stanovništvo na teritoriju Herceg- Bosne. Haaški sud unaprijed ih je osudio Haaški sud nedavnom je osudom šestorice bivših dužnosnika Herceg Bosne za udruženi zločinački pothvat nad bošnjačkim stanovništvom, dao krila tužiteljstvu BiH i mogućnost ‘prijepiske’ presude šestorki.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.