Branitelji HVO prosvjeduju protiv revizije prava

07.03.2014. 11:52:47

Bivši branitelji Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) iz Posušja i Ljubuškog prosvjedovali su u četvrtak optužujući resornog federalnog ministra Zukana Heleza (SDP BiH) da timovi njegova ministarstva provode nezakonitu reviziju i oduzimaju im naknade i mirovine. Po navodima lokalnih medija, pedesetak hrvatskih branitelja ušlo je tijekom jutra u općinski ured za branitelje u Ljubuškom, zamolilo djelatnicu da ga napusti te potom zakovali daskama vrata ureda. Kazali su da je riječ o prosvjednom činu zbog navodno nezakonitih revizija kojima se ukidaju mirovine, naknade i druga prava. U Posušju su branitelji održali prosvjedni skup također optužujući federalne vlasti predvođene ministrom Helezom da provode nezakonitu i selektivnu reviziju te da ne provode odluke Ustavnoga suda kojima se nalaže nastavak isplata mirovina i braniteljskih naknada koje su im osporili revizijski timovi ministarstva branitelja. Radom revizijskih timova više stotina branitelja ostalo je bez mirovina i naknada jer je utvrđeno kako nemaju valjanu dokumentaciju o stradanju ili pripadnosti ratnim postrojbama. Ustavni sud Federacije BiH je, međutim, u više pojedinačnih slučajeva utvrdio da su braniteljima nezakonito oduzeta ta prava te je naložio da im se nastave izmirivati naknade i mirovine, što ministarstvo nije ispoštovalo. Uz to je Ustavni sud prihvatio i prigovore predsjednika Federacije BiH Živka Budimira o tome da rad sadašnjih revizijskih timova nije zakonit bez posebnog koordinacijskog tijela koje nadzire njihov rad. Branitelji su također optužili resornog ministra Heleza da je etnički “očistio” ministarstvo branitelja od Hrvata suspendirajući četvoricu djelatnika, od kojih je najviše rangiranome, pomoćniku ministra za vojne evidencije Martinu Frančeševiću zabranio rad. Frančeševića je ministar suspendirao zbog sumnji da je sudjelovao u nezakonitim dodjelama potvrda o stradavanju branitelja te je, kako navode mediji, od ponedjeljka naložio da mu se zapečati ured i zabrani ulazak u zgradu ministarstva. Zbog odbijanja općinskih vlasti da dostave evidenciju o braniteljima obustavljena je isplata naknada i mirovina braniteljima u više općina u zapadnoj Hercegovini. Općinske vlasti odbijaju dostaviti dokumentaciju o reviziji branitelja smatrajući da se revizija provodi nezakonito te se pozivaju na odluke Ustavnoga suda FBiH koji traži provođenje zakonitog procesa revizije branitelja. Vlasti u Federaciji BiH započele su reviziju branitelja 2012. godine objašnjavajući to potrebom da se utvrdi točan broj stradalnika i dobitnika naknada i mirovina. Smanjenje u području braniteljskih primanja je i jedan od zahtjeva Međunarodnog monetarnog fonda kako bi se provele reforme uvjetovane stand by aranžmanom s ovom međunarodnom financijskom institucijom. Narod.hr Izvorni članak pogledajte OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.