Branitelji: Ni mi ne znamo tko želi da na proslavi Oluje govori Josipa Rimac

30.07.2016. 13:50:14

Tko je bivšu kninsku gradonačelnicu Josipu Rimac, zapravo, predložio da na proslavi Oluje održi govor? Odgovor bi mogao prerasti u skandal. Naime, u prijedlogu programa proslave stoji da je Rimac prijedlog braniteljskih udruga, što nam je potvrđeno i u organizacijskom odboru, a isto je izjavio i Josip Bebek, predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade, podružnica Knin. Sama Rimac jučer je rekla da će govoriti u ime domaćina, Grada Knina. - Tužna sam i ogorčena što se iz godine u godinu pred proslavu obljetnice Oluje pokušavaju inscenirati problemi  gdje ih nema. Govorit ću u ime domaćina, Grada Knina, i nemam namjeru odustati. Uostalom, zajedničkim dogovorom Grad Knin me je i predložio za govornika, a s tim su se složili svi članovi organizacijskog odbora proslave.  - rekla je Rimac te dodala da, kao i do sada, u njezinu govoru “neće biti ni ‘m’ od mržnje, ni ‘r’ od revanšizma” - Nikad proslavu Oluje nisam iskorištavala za osobnu političku promociju, nije mi to ni na kraj pameti ni ove godine.

Predizborne svrhe

Poklopilo se da se ovogodišnja proslava održava u predizborno vrijeme. Žalosno bi bilo da bilo tko od političara obilježavanje ovog velikog događaja iskorištava u nekakve predizborne svrhe. Ja to zasigurno neću činiti, jer tko to kaže da ću uopće biti na stranačkoj kandidacijskoj listi za prijevremene parlamentarne izbore - rekla je Rimac. Ako je točno da ju je predložio Knin, zašto u programu proslave onda stoji da je riječ o prijedlogu branitelja? A to je samo dio priče, jer čini se da ni branitelji nisu složni oko toga. Kako nam je rekao Tomislav Čolak, predsjedavajući Koordinacije braniteljskih udruga u Kninu, kojih je ukupno osam, Josipa Rimac nije njihov prijedlog.

Ništa ne znaju

- Koordinacija braniteljskih udruga niti je bila upućena u to niti je donijela odluku da Rimac govori na proslavi Oluje. Nismo je predložili niti se o tome ikada raspravljalo. I nas zanima tko to predlaže i zašto. Rimac je očito predložio Josip Bebek, kao što je to učinio i prošle godine, ali on je samo predsjednik jedne udruge, one veterana 4. gardijske brigade. Uz to, gradski vijećnik iz kvote HDZ-a - kaže Čolak. Istaknuo je i da su branitelji u Kninu već godinama nezadovoljni načinom na koji se organizira proslava Oluje. - Na taj dan u Kninu su samo političari, a branitelja nema nigdje. Daju nam da naš predstavnik održi govor i propuste nas desetak na dizanje zastave i to je sve u što smo uključeni - kaže Čolak. Smatra da političari ne trebaju držati govore na taj dan niti dolaziti u Knin, uključujući i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović. Prema protokolu, u Kninu bi, uz predsjednicu Grabar-Kitarović, govor u ime branitelja trebao održati predstavnik Specijalne policije Ivica Glavota. No mnoge je iznenadila najava govora Rimac  jer kažu da to nije sukladno protokolu budući ona više nije na funkciji. Doznajemo da odluka o govornicima nije konačna te da bi na kraju govore mogli držati samo predstavnik branitelja i predsjednica.

Autor: