BRANITELJI OGORČENI: Presuda Lazareviću je poniženje svih onih koji su stradali u Zadru!

14.06.2014. 08:33:29

Zadarsku je javnost ovih dana šokirala presuda kapetanu bivše JNA Aleksandru Lazareviću koji je na splitskom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora zbog optužbe da je zajedno s još 20 jugoslavenskih časnika, pod vodstvom generala Momčila Perišića, sudjelovao u granatiranju Zadra. Naime, Lazarević je osuđen za ratni zločin u ponovljenom postupku, a u tom je zločinu, prema tvrdnjama tužiteljstva, poginulo najmanje 30 osoba, a nanasena je i velika materijalna šteta. Ovaj je kapetan jedini od svih iz spomenute skupine koji je bio dostupan hrvatskom pravosuđu, a koja je još 1997., u odsustvu, osuđena na dugogodišnje zatvorske kazne. Tad je, podsjeitmo, sud izrekao kazne zatvora do 20 godina za Perišića, Milića Potpari, Iliju Brankovića, Stojana Vučkovića, Nikolu Germanca i Spasoju Čojića. Nadalje, na 15 godina zatvora bili su osuđeni Duško Gojković i Miroslav Bobić, a 14 godina Senaid Grba, Milet Rudić, kao i Lazarević. Lazarević je uhićen krajem listopada prošle godine na osnovu tjeralice koja je raspisana za njim, i to na graničnom prijelazu sa Srbijom. Čudan stav pravosuđa Presuda od sedam godina iznenadila je, prije svega, Zadrane koji se sjećaju granatiranja Zadra, ali i branitelje koji su s izrazitim ogorčenjem dočekali ovu vijest.
- Ne možemo se ne oglasiti nakon što je naše pravosuđe još jednom pokazalo čudan stav prema zločincima presudom od samo 7 godina kapetanu JNA Aleksandru Lazareviću za ratni zločin. I u ovom slučaju presuda koja je dosuđena u odsutnosti ( 15 godina ) prepolovljena je čim ga naše pravosuđe ugleda.  Isto se dogodilo i sa presudom Zorani Banić koja je u odsutnosti bila osuđena na 20 godina, da bi nakon što je uhapšena dobila tek 6 godina zatvora. I to su otprilike jedini koji su u prisutnosti osuđeni za sve zločine napravljene na zadarskom području.  Ispada da je Zadar u ratu „odlično“ prošao?!? Odlično prolaze u našem pravosuđu i korumpirani političari koji igraju golf i gule krumpire. Jedini kojima se smanjuju prava i kojima se presude donose oštro i bez milosti su hrvatski branitelji. Je li više red da neka reforma zahvati i hrvatsko pravosuđe? Možemo li se nadati da će se za sva zla počinjena na našem području  jednom napokon i odgovarati? – kazao je u svom priopćenju Ivica Arbanas, predsjednik zadarske HVIDR-e, koji, kako je rekao, nije mogao ne reagirati na ovako izrečenu presudu.
Zbog iste je vijesti ogorčen i dopredsjednik HVIDR-e, Klaudio Vidaić, koji nije mogao  suspregnuti nezadovoljstvo odlukom hrvatskog pravosuđa. „Pravosudna oaza“ Kako je rekao, po tko zna koji put razočaran je i žalostan kao hrvatski branitelj, posebice ovom presudom za raketiranje grada, a što je zločin bez presedana, kazao je.
- Još je veći zločin što je dobio samo sedam godina, što je stvarno žalosno. Koliko su samo odležali hrvatski branitelji, naši generali u Haagu, Gotovina i Markač, na koliko je samo osuđen i Mirko Norac. Prema tome ispada da je Hrvatska postala pravosudna „oaza“za korupciju i četnike. To je poniženje svih onih koji su stradali u Zadru, ali i cijeloj državi, da se sad pitamo tko je s kim ratovao i, tko je žrtva, a tko agresor?! – ogorčen je Vidaić. No, dodaje, ako vidimo i samo hrvatsko pravosuđe, onda je sve jasno.
- Pozivam sve da niti zaborave, niti oproste. Jer u gradu koji je raketiran nije bilo nikakvih vojnih ciljeva, Poluotok je bio kompletno civilni, a bombardiralo ga se iz svih topništva – ističe dopredsjednik HVIDR-e. Zbog svega Vidaić se rezignirano pita, ako su oni koji su osuđeni za korupciju „gulili kumpire“, što će onda raditi oni koji su bombardirali. Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.