Broji li Karamarko posljednje sate na mjestu šefa HDZ-a ?

20.06.2016. 12:51:11

DANAS ODLUČUJUĆA SJEDNICA Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko zbog pogrešnih političkih poteza povučenih nakon što je SDP zatražio njegov opoziv s mjesta prvog potpredsjednika Vlade, kada je spašavajući sebe povukao u provaliju svoju stranku i vladajuću saborsku većinu, prouzročivši gotovo neizbježne izvanredne izbore, morat će navodno napustiti čelno mjestu u stranci. Ovo je informacija iz kruga najužeg vodstva stranke, koje je Karamarku u petak, 17. lipnja, ostavilo rok od nekoliko dana da se sabere i odluči što će učiniti. “Situacija je sasvim jasna. Ako ne odabere častan odstup, postupak njegovog razrješenja bit će pokrenut sukladno Statutu stranke, odnosno pokrenut će ga Predsjedništvo ili Nacionalno vijeće HDZ-a. Nekoliko je varijanti za smjenu, no o njima ćemo moći pričati samo ako Karamarko sam ne odstupi”, kazao je Glasu Slavonije član Predsjedništva HDZ-a, želeći ostati anoniman. Sjednica Predsjedništva HDZ-a održat će se danas u 18 sati, i na njoj se, neslužbeno saznaje Glas Slavonije, očekuje da Karamarko odstupi s mjesta predsjednika stranke, odnosno stavi svoju dužnost na raspolaganje HDZ-u. Ostavku Karamarka u subotu je zatražio potpredsjednik HDZ-a Tomislav Tolušić, kao i dio utemeljitelja te stranke. Izjavu u kojoj kaže kako smatra da Karamarko treba podnijeti ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a Tolušić je potvrdio i u nedjelju, kratko ponovivši ono što je rekao dan prije. Naglasio je kako je Predsjedništvo stranke Karamarku dalo povjerenje da presloži saborsku većinu i sastavi novu vladu. “To nije uspio i sada treba podnijeti ostavku”, kazao je Tolušić. Slaže se s tim i Ivan Anušić, član Predsjedništva i predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a koji ističe kako tu nema emocija, jer su interesi zemlje i stranke u svakom slučaju ispred pojedinca. Karamarko je definitivno izgubio potporu većine u Predsjedništvu stranke. Ta većina je “visjela” još na sjednici održanoj 4. lipnja, na kojoj je tada ostavku od Karamarka zatražio Milijan Brkić, što su podržali Ivana Maletić, Ivan Anušić i Milan Kovač, sumnjajući da ima dostatan broj glasova za preslagivanje i sastavljanje nove saborske većine nakon rušenja Vlade i prekida suradnje s Mostom. Od Karamarka je dio Predsjedništva tada tražio da se povuče iz Vlade i nastavi političku aktivnost kroz Sabor, odustane od rušenja Tihomira Oreškovića i da se s Mostom redefinira i nastavi suradnja. Tada Karamarko nije dopustio da se glasa o njegovom opozivu uvjeravajući Predsjedništvo stranke da će imati potrebnu saborsku većinu koja je trebala potvrditi novu vladu s kasnije predloženim mandatarom Zdravkom Marićem. No, taj je scenarij, kako je sada i vidljivo – propao, piše Glas Slavonije.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.