'Četnici Nikolić i Pupovac sanjaju Veliku Srbiju, Josipović se ne smije sastati sa srbijanskim predsjednikom ako poštuje Hrvate'

27.09.2013. 10:34:31

1_5244379cc3919

"Srbija nikad u svojoj povijesti nije vodila agresivni rat, a oružje koje ima služi joj samo za vlastitu obranu", riječi su to predsjednika Srbije Tomislava Nikolića u obraćanju na Općoj skupštini UN-a. Uz to, zaboravni Nikolić ustvrdio je da njegova zemlja nikada nikome nije predstavljala prijetnju, nije raspolagala oružjem za masovno uništenje i ne planira takva sredstva uvrstiti u svoj arsenal. Sve to izrekao je predsjednik Srbije govoreći o terorizmu u svijetu. Organizator ove rasprave vjerojatno se jako potrudio kada je upravo ovog četnika pozvao da govori o terorizmu.

"Srbija nikad u svojoj povijesti nije vodila agresivni rat, a oružje koje ima služi joj samo za vlastitu obranu", riječi su to predsjednika Srbije Tomislava Nikolića u obraćanju na Općoj skupštini UN-a. Uz to, zaboravni Nikolić ustvrdio je da njegova zemlja nikada nikome nije predstavljala prijetnju, nije raspolagala oružjem za masovno uništenje i ne planira takva sredstva uvrstiti u svoj arsenal. Sve to izrekao je predsjednik Srbije govoreći o terorizmu u svijetu. Organizator ove rasprave vjerojatno se jako potrudio kada je upravo ovog četnika pozvao da govori o terorizmu, nadamo se samo da će netko u našoj zemlji reagirati na ove izjave, ali ne poput Josipovića s tri poljupca, već na način da Nikoliću objasni dio prošlosti koju je smetnuo s uma, onaj dio u kojem je srpska vojska raspolažući oružjem harala po Hrvatskoj.

Na Nikolićeve izjave burno je reagirao čelnik HČSP-a Josip Miljak, on smatra da su Srbi poznati kao nacija koja promovira laž pa ga stoga ni ne čude ove Nikolićeve izjave. Srbi, kaže Miljak, lažima pokušavaju pravdati rat jer nisu očekivali da će poraz doživjeti od miroljubivih i ne naoružanih Hrvata. "Sada nas pokušavaju prikazivati kao agresore", govori Miljak te dodaje da su i ove Nikolićeve izjave pokazatelj da oni i danas sanjaju Veliku Srbiju. Miljak je također uvjeren da na ove riječi nitko od naših vladajućih neće reagirati. Osvrnuo se pravaš i na susrete našeg predsjednika s Nikolićem pa kazuje kako je Josipović samo figura bez traga koja u hrvatskoj politici neće ostaviti nikakav značaj. "Josipović nema nikakvog utjecaja, pušta ga se da vodi politiku kojoj sramoti Hrvatsku", ističe naš sugovornik te objašnjava da se sve to čini kako bi stvorio dobru sliku o sebi. Miljak je uvjeren da se Josipović pretvara u komentatora političkih događanja u zemlji, a da se političari u Hrvatskoj približavaju Srbiji govori i to da nitko ne reagira na Pupavčeve izjave u kojima veliča zločine i zločince. "Pupavac ovdje vodi veliko srpsku politiku, a Nikolić u Srbiji", zaključuje Miljak.

"Nikolić je četnički vojvoda pa me njegove izjave ne čude", stav je Ruže Tomašić, čelnice HSP-a dr. A. Starčević. Pravašica sugerira Vladi i predsjedniku da svakako moraju odgovoriti na ove provokacije. Vodio se obrambeni rat, pojašnjava naša sugovornica te se pita tko nas je napao ako nisu Srbi. "Nisu nas valjda Marsovci napali", sarkastična je Tomašić. Nadalje, ona vjeruje da se ove Nikolićeve tvrdnje mogu uvrstiti u rubriku "Vjerovali ili ne". Ako se Srbi nisu služili oružjem, tko je onda razorio Vukovar, Zadar, Gospić, Knin ili pak Škabrnju. "Ako to nije bilo raspolaganje oružjem, što je onda bilo?", nejasno je pravašici. Uvjerena je i da još nije vrijeme za susret dvaju predsjednika te dodaje da se Josipović s Nikolićem ne smije sastati, ako poštuje Hrvatsku sve dok on ne prestane ponižavati rat i žrtve koje je on donio.

I Pero Kovačević vjeruje da Nikolićeve riječi spadaju u kategoriju "vjerovali ili ne" te dodaje da je sve što on govori velika laž. "Znamo svi sve", kaže Kovačević referirajući se na agresorski rat koji su Srbi vodili. "Nikolić se vraća na ono što je, četnički vojvoda", govori Kovačević koji je uvjeren da je to jače od njega, a ovakve izjave samo su želja da se dokaže Srbima govoreći im njihovu istinu.

Povjesničar Josip Jurčević objašnajva da se nije potrebno vraćati u davnu prošlost da bi se vidjelo tko je agresor. "Poznato je tko je Nikolić i što su Srbi radili", priča povjesničar te kaže da je Srbija vodila agresiju ne samo na hrvatskom tlu već i u susjednim zemljama, poput primjerice Bosne i Hercegovine te Kosova, a to ponavlja naš sugovornik nije povijest stara sto godina jer još uvijek postoje živući svjedoci srpskih napada. "Nikolićeve tvrdnje trebale bi nas zabrinuti jer ako nije agresija to znači da bi je mogli ponoviti", uvjeren je Jurčević. Nikolić je u svojim izjavama aludirao i na Kosovo pa je tako kazao da je Srbija žrtva terorizma te stoga dobro razumije potrebu za antiterorističkim djelovanjima. I na tu izjavu osvrnuo se Jurčević, on smatra da Nikolićeve riječi nemaju veze s mozgom i činjenicama. "Kosovo je priznata država", zaključuje za kraj naš sugovornik u strahu da bi se i na tome tlu ponovno mogle vidjeti agresije od strane Srba.

Nikolić je u svoj govoru također istaknuo da Srbija gleda u pravcu budućnosti, no kao što jednom davno reče jedan glazbenik: "Postoji način gledanja na prošlost, ne skrivajte se od nje, neće vas uhvatiti ako je ne ponovite".

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.