Da je danas referendum, 61 posto Hrvata bilo bi za EU

04.06.2013. 19:29:41

Nužno je daljnje informiranje hrvatskih građana o Europskoj uniji, ali da se referendum održi danas, 61 posto bilo bi za ulazak Hrvatske u Uniju, rečeno je u utorak na predstavljanju posljednjeg istraživanja o stavu hrvatskih građana o ulasku u Europsku uniju. Opći stavovi prema EU-u stabilni su i pozitivni te nema bitnih promjena u posljednje dvije godine. Rezultati istraživanja pokazuju da 46 posto građana ima pozitivan stav prema EU-u, a negativan stav ima 29 posto ispitanika, dok je 23 posto neutralno. Kada bi se ponovno glasalo na referendumu o članstvu u EU, 61 posto ispitanika bi glasalo za ulazak Hrvatske u EU, a 35 posto glasalo bi protiv. Još postoji potreba za informiranjem građana o Europskoj uniji, jer 70 posto ispitanika kaže kako nije ni pokušalo samo doći do informacija vezanih za EU. Rezultati samoprocjene informiranosti o EU-u pokazali su da se 16 posto ispitanika smatra dobro informiranima, a 40 posto nedovoljno informiranima o EU-u. Šef Delegacije EU-a veleposlanik Paul Vandoren istaknuo je da je riječ o rezultatima posljednjeg istraživanja za Delegaciju koja se 30. lipnja zatvara, te da se ulaskom Hrvatske u EU 1. srpnja otvara predstavništvo Europske komisije. Istraživanje je za Delegaciju EU-a provela agencija Ipsos Puls u razdoblju od 2. do 19. travnja na uzorku od 1.004 ispitanika starijih od 15 godina.
D.N. Foto: CROPIX
Izvorinu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.