Do 2050. u Europi bi moglo biti 3 puta više muslimana nego danas: Najmanji porast doživjet će članice Višegradske skupine

16.05.2020. 18:00:00

Prema projekcijama uglednog američkog istraživačkog centra Pew Research Center, muslimansko stanovništvo u Europi utrostručit će se na gotovo 76 milijuna u sljedećih 30 godina, ali takav porast neće se vidjeti u zemljama članicama Višegradske skupine, Mađarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, i Češkoj.

Korištenjem modela ‘umjerenih migracija’, studija predviđa da će se broj muslimana samo u Velikoj Britaniji povećati s 4,1 milijuna u 2016. na 13 milijuna u 2050. godini.

Foto: Pew Research Center

U takvom scenariju udio muslimana u Velikoj Britaniji kretao bi se sa 6,3 posto u 2016. na 16,7 posto u 2050. godini.

Također je istražen kako bi porast izgledao u slučaju migracija visokog intenziteta. Prema tom scenariju, Švedska bi imala najveći udio muslimana, koji bi činili 30 posto udjela stanovništva te države, odnosno bilo bi ih 4,4 milijuna. Njemačka bi bila na drugom mjestu s 19,7 posto, te bi imala 17,4 milijuna muslimana.

Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka jedva će doživjeti povećanje broja muslimana do 2050. godine

Unatoč brzom porastu broja muslimana u mnogim zapadnoeuropskim zemljama do 2050. godine, on se ne bi primijetio u mnogim istočnoeuropskim zemljama koje ne prihvaćaju migrantske politike.

Prema scenariju migracija umjerenog intenziteta, samo 1,3 posto stanovništva Mađarske bit će muslimansko, dok će u Slovačkoj postotak biti 0,6 posto, a u Češkoj 1,1 posto.

Pod utjecajem migracija visokog intenziteta, jedino bi Mađarska doživjela veći porast udjela muslimanskog stanovništva, te bi ih u tom slučaju bilo 4,5 posto, dok bi u Hrvatskoj muslimani činili 2,1 posto stanovništva.

Podsjetimo, Poljska, Mađarska, Češka i Slovačka ostaju saveznici po pitanju migracija te su odbacili migracijske kvote usprkos pritisku Europske unije. Sva četiri čelnika tih zemalja također su posvećena održavanju strogih procedura azila i zaštiti svojih granica kao i vanjskih granica Europe.

Muslimansko stanovništvo u Europi rast će bez obzira na sve?

Od 2016. muslimani čine 4,9 posto europskog stanovništva, a taj bio udio mogao porasti na 14 posto do 2050. godine, prema procjenama istraživačkom centru Pew.

Istraživačka organizacija sa sjedištem u Washingtonu, ocjenjuje kako bi se čak i da se migracije u potpunosti zaustave, udio muslimana u Europi i dalje znatno povećavao.

Foto: Pew Research Center

Istraživački centar Pew nadalje navodi da je Velika Britanija glavno odredište ekonomskih migranata koji dolaze u Europu, dok je Njemačka glavno odredište izbjeglica.

Stopa muslimanskog nataliteta glavni je faktor

Studija također ukazuje na razlike između stope nataliteta muslimana i nemuslimana. Na primjer, muslimanske žene u Velikoj Britaniji imaju u prosjeku 2,9 djece, dok nemuslimanske žene imaju u prosjeku samo 1,8 djece.

Muslimani su ujedno u prosjeku 13 godina mlađi od ostalih Europljana i njihov znatno veći natalitet osigurava daljnje širenje ove ionako velike razlike u godinama koje dolaze.

Foto: Pew Research Center

Stoga, čak i ako se migracije potpuno zaustave, udio muslimanskog stanovništva porastao bi za više od 3 posto, i to ne samo u Velikoj Britaniji, već i u Francuskoj, Italiji i Belgiji. Prema scenariju nulte migracije, očekuje se da će se muslimansko stanovništvo u Europi povećati s trenutne razine od 4,9 do 7,4 posto do 2050. Njihov udio u Hrvatskoj bio bi 1,8 posto stanovništva. To je zato što su muslimani mlađi i imaju veću stopu nataliteta od ostalih Europljana.

Najmanji porast doživjela bi Poljska u kojoj bi broj muslimana činio tek 0,2 posto stanovništva u 2050. godini, kao i Litva. U Hrvatskoj bi udio muslimana činio 2 posto stanovništva.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: sv/ EPA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.