DOKUMENTI: Tužiteljstvo BiH laže! Protiv Gotovine vodi istragu pod brojem: KT- RZ-100/007.

12.09.2016. 09:48:03

NAKON što su mediji objavili da Tužiteljstvo BiH vodi istragu protiv hrvatskog generala Ante Gotovine, kojima su na teret stavljeni ratni zločini u okolici Livna, Tužiteljstvo BiH dementiralo je te informacije navodeći da su plasirane u svrhu izborne kampanje  Hrvatskoj i Srbiji. “Povodom pisanja pojedinih medija te novinarskih upita, želimo istaći slijedeće: U Tužiteljstvu BiH, u 2016. godini, nije zaprimljena nikakava prijava niti predmet iz Haškog tribunala, koja se odnosi na ratne zločine u kojima je osumnjičen Ante Gotovina. Tužiteljstvo BiH nema otvorenu istragu protiv Ante Gotovine, niti je navedeni u statusu osumnjičenog. Postoji predmet koji je u fazi prijave, a odnosi se na više osoba i formiran je na temelju izvješća MUP-a RS, iz 2006. godine. Iznošenje neistina predstavlja samo je jedan u nizu intenzivnih političkih pritisaka pod kojima se nalazi Tužiteljstvo BiH i glavni tužitelj u posljednja dva mjeseca i potvrđuje smišljenu kampanju sa ciljem destabilizacije institucije Tužiteljstva BiH, te odnosa unutar BiH, kao i odnosa u susjedstvu (Srbija i Hrvatska), a na koje kontinuirano upozoravamo u posljednje vrijeme, a sve u svrhu predizborne kampanje i drugih skrivenih ciljeva. Tužiteljstvo BiH nastavit će graditi dobrosusjedske odnose sa tužiteljstvima Srbije i Hrvatske i nećemo dozvoliti da bilo tko plasiranjem neistina poremeti te odnose”, objavili su iz Tužiteljstva BiH.gotovina-istraga-tuziteljstvo-bih Maxportal je pak u posjedu dokumentacije koja svjedoči da Tužiteljstvo BiH protiv generala Ante Gotovine ( i 36 drugih) vodi predmet pod brojem  KT- RZ-100/007. Prijavljen je zbog sumnje u počinjene ratne zločine protiv civilnog stanovništva i zločine protiv ratnih zarobljenika na području Kupresa, Mrkonjić Grada, Jajca, Šipova i Banja Luke. Gotovini se na teret stavlja “nečovječno postupanje, ubijanje, mučenje, nezakonito zatvaranje i ubojstvo preko 100 civila i oko 150 vojnika srpske nacionalnosti”. Bude li istraga potvrđena Tužiteljstvo BiH hrvatskom generalu priprema optužnicu po zapovjednoj odgovornosti. Podsjetimo da je Tužiteljstvo BiH bilo demantiralo i da vodi istragu protiv Vinka Žuljevića Klice. No, nakon smrti Vinka Žuljevića dan kasnije su demantirali sami sebi i objavili da se je protiv Klice vođena istrage zbog sumnje u počinjene ratne zločine.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.