DORH za Narod.hr o seksualnom uznemiravanju na fakultetima: ‘Više je prijava’

05.04.2021. 10:32:00

“Javnost će o utvrđenom biti obaviještena.”, stoji u odgovoru za Narod.hr kojeg potpisuje zamjenica općinskog državnog odvjetnika Ksenija Jurin Panić o seksualnim uznemiravanjima na zagrebačkim fakultetima. 

Podsjetimo, početkom veljače javnost je izviještena o više od 60 prijava za seksualno uznemiravanje na fakultetima Sveučilišta u Zagrebu. Dana 8. veljače 2020. HRT je izvijestio da je do toga dana pristiglo 29 prijava na dramskoj, 15 prijava likovnoj akademiji, 12 studentica prijavilo je istog profesora na Veterinarskom fakultetu, a sedam prijava stiglo je na Filozofski fakultet. 

Odgovore vezane uz seksualno uznemiravanje na zagrebačkim fakultetima odlučili smo zatražiti od Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.

Što je Narod.hr pitao? 

Narod.hr poslao je medijski upit Državnom odvjetništvu vezano uz prijave koje je DORH zaprimio. Od njih smo zatražili odgovore na pitanja:

1. Koliko je ukupno prijava zaprimio DORH do danas?

2. Hoće li DORH uskoro izaći s nekim novim informacijama o rezultatima istrage?

DORH je u kratkom odgovoru napisao kako je “zaprimljeno više prijava različitih podnositelja”.

“Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu povodom zaprimljenih prijava poduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti u odnosu na svaku prijavu. Javnost će o utvrđenom biti obaviještena.”, stoji u kratkom odgovoru DORH-a.

Filozofski fakultet – poznato ime jednog profesora, što je s ostalima?

DORH je u kratkom odgovoru napisao kako je “zaprimljeno više prijava različitih podnositelja”.

“Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu povodom zaprimljenih prijava poduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti u odnosu na svaku prijavu. Javnost će o utvrđenom biti obaviještena.”, stoji u kratkom odgovoru DORH-a.

Filozofski fakultet – poznato ime jednog profesora, što je s ostalima?

Identitet jednog profesora s Odsjeka za povijest na Filozofskom fakultetu javno je objavljen, no identitet ostalih osumnjičenih je nepoznat. Iako se zna tko su drugi osumnjičeni, o njima se govorilo čak i u Hrvatskom saboru pa je zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić, inače izvanredna profesorica na Filozofskom fakultetu istaknula da se ime i prezime jednog profesora s Odsjeka za povijest, dok je s druge strane javna tajna da postoje još dva profesora s istog odsjeka čija imena nitko ne želi spomenuti.

Profesor optužen za seksualno uznemiravanje pet studentica na Filozofskom fakultetu Drago Roksandić, ponovno se oglasio te kazao kako on uopće nije dobio prijavu za seksualno zlostavljanje, no spomenuo je u javnosti dobro poznate profesore

Istu je stvar primijetila i saborska zastupnica i predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Marija Selak Raspudić.

“Nismo imali prilike čuti što gospodin Goldstein misli o spolnom uznemiravanju na Fakultetu, kakvo je njegovo osobno iskustvo i kakva je situacija na tom Odsjeku. Podsjetit ću, recimo, da se, primjerice, mene kao ženu, profesoricu na Fakultetu, uvijek pita kakvo je moje osobno iskustvo sa spolnim uznemiravanjem, a nisam primijetila da se istu stvar pita muške kolege.”, istaknula je u razgovoru za Narod.hr Selak. 

Konkretno, u Saboru su organizirane zajedničke sjednice Odbora za ravnopravnost spolova, Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu i Odbora za informiranje, informatizaciju i medije na temu seksualnog zlostavljanja i zaštite od njega, a Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik Domovinskog pokreta, kazao je da je ta “rasprava instrumentalizacija u svrhu obračuna u akademskoj zajednici”.

Portal Narod.hr je o toj temi pokušao dobiti komentar nekih od profesora s Odsjeka za povijest, među njima i od prof. Goldsteina, no nitko nije bio raspoložen za komentar.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Narod.hr/ Foto: Fah/GettyImages (Fotomontaža: Narod.hr)

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.