DOZNAJEMO: Milan Kujundžić predsjednički kandidat Saveza za Hrvatsku!

13.03.2014. 00:03:04

1_234797

Kujundžić je jedini kandidat Saveza za Hrvatsku koji ima ikakve šanse protiv Josipovića.

Kako doznajemo iz više izvora bliskih Savezu za Hrvatsku, gotovo pa je sigurno da će na predsjedničkim izborima kandidat Saveza biti Milan Kujundžić. Ugledni liječnik KBC Dubrava, smatraju u Savezu, jedini je koji ima realne šanse suprotstaviti se predsjedniku Ivi Josipoviću. Prekinuta su tako i medijska naklapanja da bi kandidat Saveza mogla biti Željka Markić. Što je i bilo za očekivati nakon što joj je Kujundžić, u pomalo rivalskom stilu, poručio da "nema veze sa zrelom politikom".

- Još uvijek nije formalno odlučeno, ali mislim da većina u Savezu tako razmišlja. Kujundžić je jedini koji se Josipoviću može suprotstaviti na svim poljima – kaže naš sugovornik blizak vrhu jedne od stranaka Saveza.

Branko Borković, predsjednik Autohtone – Hrvatske seljačke stranke, potvrdio nam je u utorak da odluka još uvijek nije donesena. No, objašnjava nam kakav profil osobe žele u Savezu za predsjedničkog kandidata.

- Želimo osobu koja će biti ono što hrvatski građani jesu; u vjerskom, nacionalnom i obiteljskom smislu.

U prijevodu, predsjednički kandidat Saveza trebao bi biti vjernik-katolik, hrvatske nacionalnosti i predan tradicionalnim obiteljskim vrijednostima. No, to su vrlo općenite kategorije u koje spadaju svi potencijalni predsjednički kandidati Saveza pa je važno odabrati osobu koja ima koliko-toliko realne šanse protiv Josipovića. Predsjednik Hrvatske zore definitivno je najjači adut Saveza i to je svima jasno.

"Mora biti dokazan u struci i moralan"

Mate Knezović, predsjednik Obiteljske stranke, jedne od osam stranaka Saveza, potvrđuje nam da još uvijek nije formalno razgovarano o predsjedničkom kandidatu i naglašava kako su prioritet europarlamentarni izbori. Što se mogućeg predsjedničkog kandidata tiče, kaže da je prvi i primarni uvjet koji bi kandidat trebao ispunjavati taj da – ima šansu pobijediti Josipovića. Osim ovog zdravorazumskog, pragmatičnog uvjeta, tu su i drugi.

- To mora biti osoba koja će štititi hrvatske nacionalne interese, biti dokazana u struci kao moralna, osoba koja poštuje temeljna ljudska prava i koja poštuje hrvatski narod – kaže Knezović.

Naglašava kako će predsjednički kandidat Saveza oko sebe morati okupiti snažan tim iz raznih područja – vanjske politike, obrane, sigurnosti, politike i političkog sustava... Morat će se odmaknuti od nasljeđa komunističkog sustava što, kaže, dosad nije učinio nijedan predsjednik. Josipović to dosad, smatra, nije učinio. I u Knezovićev opis uklapa se – Milan Kujundžić.

Čelnici stranaka Saveza zasad oko imena svog predsjedničkog kandidata obilaze kao mačka oko vruće kaše i donošenje (ili objavu) konačne odluke, za očekivati je, odgodit će nakon održanih izbora za Europski parlament koji nam slijede u svibnju. Do predsjedničkih izbora potkraj godine ostat će tad nekoliko mjeseci. Kako se čini prema nekim istraživanjima, zasad je jedina koja bi mogla ugroziti Josipovića Kolinda Grabar Kitarović, kao eventualna kandidatkinja HDZ-a. No, prema pisanju nekih medija, ona za poziciju nije "zagrizla" pa bi i to trebao biti veliki plus Kujundžiću koji bi, uz Josipovića, mogao ući u ring sa HDZ-ovim kandidatom koji bi imao puno manje šanse od (atraktivne) Grabar Kitarović.

Do zaključenja članka nismo uspjeli dobiti Kujundžićev komentar.

  • Autor: Zoran Stupar
  • Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Izvorni članak pogledajte OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.