"Dubravka" Vlahe Bukovca stigla iz Mađarske

18.09.2020. 08:36:00

Za tjedan dana otvara se najveća ovogodišnja izložba u Klovićevim dvorima, o 800 godina hrvatsko-mađarskih veza. Za posjetitelje se pripremaju mnoga iznenađenja, među kojima je najveće stiglo iz Budimpešte, slavna Bukovčeva slika dosad nikad izlagana u Hrvatskoj.

Prvi put će u Hrvatskoj biti izložena slika "Dubravka" Vlahe Bukovca, koja iz Mađarske nije izašla od Milenijske izložbe u Budimpešti, čak 124 godine.Tada ju je, naime, odmah otkupila mađarska vlada.

- Mislim da će to biti jedna od posebnih senzacija, osobito jer se radi o "Dubravki" Ivana Gundulića, koju je uprizorio Bukovac sa svim ličnostima iz dubrovačke povijesti kako bi naglasio važnost Dubrovnika kao Atene Juga, kazala je Petra Vugrinec, autorica izložbe.

Izložbu 150 djela organizirali su Galerija Klovićevi dvori i Mađarski nacionalni muzej. Cilj im je bio predstaviti  najljepše i najvrednije umjetnine iz baštine ugarsko-hrvatske državne zajednice, od srednjeg vijeka, točnije od 1102. do 1918. godine. Malo je naroda u Europi čija je povijest toliko isprepletena kao što je među Hrvatima i Mađarima.

- Mi smo pokušali u tom razdoblju od 800 godina najbitnije eksponate sabrati, bez toga da komentiramo dnevno političke ili političke odnose između dviju država, rekao je Antonio Picukarić, ravnatelj Galerije Klovićevi dvori.

Izvor: HRT

Izvorni autor: Inja Svetl/HRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.