Dvojici dužnosnika službe državne sigurnosti Srbije 15. prosinca presuda za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH

04.11.2015. 08:23:20

Prvostupanjskom presudom iz 2013. oslobođeni su svake odgovornosti za ratne zločine počinjene na području Hrvatske i BiH.

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) objavit će 15. prosinca pravomoćnu presudu dužnosnicima službe državne sigurnosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću koji su prvostupanjskom presudom 2013. oslobođeni svake odgovornosti za ratne zločine počinjene na području Hrvatske i BiH.

Haško tužiteljstvo žalilo se na oslobađajuću presudu tražeći da se dvojicu dužnosnika SDB-a proglasi krivima po svim točkama optužnice koja ih je teretila za zločine progona, ubojstva, deportacije i prisilnog premještanja hrvatskog i muslimanskog stanovništva i da se utvrdi da su zločini počinjeni u okviru udruženog zločinačkog pothvata kojemu je na čelu bio tadašnji srbijanski predsjednik Slobodan Milošević. Prvostupanjskom oslobađajućom presudom bilo je utvrđeno da su Stanišić i Simatović slali u Hrvatsku i BiH jedinice specijalne namjene SDB-a tzv. “crvene beretke” koje su sa “škorpionima”, srpskom dobrovoljačkom gardom Željka Ražnatovića Arkana, te milicijom SAO Krajine počinile zločine no to nije bilo dovoljno da se utvrdi njihova odgovornost za te zločine, a ponuđeni dokazi nisu po prvostupanjskom vijeću dokazali ni njihovu namjeru sudjelovanja u udruženom zločinačkom pothvatu. Sud je Stanišiću i Simatoviću, koji su na privremenoj slobodi do izricanja presude, naložio povratak u pritvor u Scheveningenu do 13. studenoga. Njih dvojica pušteni su na slobodu nakon oslobađajuće presude u svibnju 2013.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.