Elitna postrojba Hrvatske vojske Obilježena 23. obljetnica "Gromova"

31.05.2014. 19:27:33

- Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade "Gromovi" u Sisku je obilježila 23. obljetnicu utemeljenja brigade, koja je tijekom Domovinskog rata uspješno sudjelovala u brojnim obrambenim i oslobodilačkim akcijama Hrvatske vojske. Kroz tu je brigadu, kako je rečeno na svečanoj akademiji, prošlo 9200 branitelja, 203 ih je poginulo, petorica se još vode kao nestali, a ranjeno ih je bilo 1200. Predsjednik Udruge umirovljeni pukovnik Željko Čubela rekao je da veterani iz Domovinskog rata, posebnu pozornost posvećuju upravo spomenu na svoje poginule suborce, 201 poginuli te sedam nestalih pripadnika. Izrazio je uvjerenje kako je nužno obaviti reviziju oproštenih ratnih zločina i pokrenuti postupak naknade ratne štete. Gromovima su obljetnicu čestitali izaslanik predsjednika Republike, general bojnik Drago Matanović, koji je i sam bio zapovjednik brigade, zatim izaslanica ministra branitelja Nevenka Benić, izaslanik Sisačko-moslavačke županije Željko Kardaš, sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i drugi gosti među kojima je posebno pozdravljan general Mladen Markač. U sklopu svečanosti, položeni su vijenci i služena misa za poginule, nestale i umrle branitelje, otvorena je prigodna izložba, održan sat povijesti za učenike osmih razreda osnovnih škola, te organiziran malonogometni i kuglački turnir. Elitna postrojba Hrvatske vojske Gromovi su jedna od četiriju gardijskih i elitnih postrojba Hrvatske vojske. Druga gardijska brigada ustrojena je 15. svibnja 1991. u vojarni Trstenik, pokraj Dugog Sela, gdje je formirano zapovjedništvo brigade i prva pješačka bojna, a njezina ratna zastava prvi se put zavijorila 28. svibnja na postrojavanju u Kranjčevićevoj. Prvotnu popunu brigade činili su pripadnici MUP-a, postrojbi za posebne namjene iz Lučkog, Rakitja, Kumrovca, Vinice, Siska i Karlovca. Ratni put Gromova započeo je već početkom lipnja 1991. na mostu Mladosti u Zagrebu zaustavljanjem tenkova tadašnje JNA, a zatim su se borili kod Ljubova u Lici. Razmještaj postrojba odredio je daljnji ratni put brigade. Sudjelovali su među ostalim i u obrani Karlovca, u borbama na Banovini, branili su Petrinju, Sisak, Sunju... Tijekom 1991. u bitki za Farkašić oslobađaju velik dio okupiranog teritorija na desnoj obali rijeke Kupe. Uz to Gromovi su sudjelovali i u operacijama deblokade južnog bojišta (operacija Tigar), a dali su i izniman doprinos u operacijama Maslenici, Bljesku i Oluji. U sastav 2. gardijske brigade 1. svibnja 1996. ulazi 81. gardijska bojna iz Virovitice, a tijekom 2003., u sklopu reorganizacije gardijskih brigada HKoV-a, 2. gardijska brigada spojena je sa 7. gardijskom brigadom. Tijekom Domovinskog rata sjedišta brigade bila su u Trsteniku, Dugom Selu, Sisku i Petrinji, a poslije rata sjedište joj je u Petrinji. Braniteljski portal

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.