FOTO/VIDEO: Povijesna 18. obljetnica VRO Oluja

08.08.2013. 00:01:32

Nakon što su hrvatski generali Gotovina, Markač i Čermak na kninskoj tvrđavi prvi posjetili izložbu "ISTINOM DO POBJEDE" koju je za prigodu svečanog obilježavanja 18. obljetnice VRO Oluja u organizaciji Braniteljskog portala izradio i postavio umjetnik Damir Kukavica. Istu su posjetili i razgledali svi visoki uzvanici i državni dužnosnici.

Tom su se prigodom u knjigu dojmova doživljaja umjetničke izložbe upisali, predsjednik RH, premijer RH,načelnik GS oružanih snaga, ministar MORH-e,Jadranka Kosor, Ministar MUP, ministar Hrvatskih Branitelja,kao i mnogi drugi gosti i predstavnici izvršne vlasti u RH.

Nakon razgledavanja umjetničke izložbe započeo je najslužbeniji dio početka svečanosti obilježavanja VRO Oluja, prelijetanjem borbenih zrakoplova, uz intoniranje hrvatske himne podizanjem hrvatskog stijega na vrhu kninske tvrđav koju su podigli hrvatski Branitelji.

Po paklenoj vrućini svi su se nakon toga spustili u podnožje tvrđave gdje su ih već čekali hrvatski Branitelji kao i hrvatski vojnici koji su nosili sve ratne zastave.

Počeo je povijesni i po prvi puta slobodni svečani mimohod koji je prodefilirao ulicama Grada Knina u kojemu su bili sve redom hrvatski heroji iz domovinskog rata nakon dugo zajedno sa svojim ratnim zapovjednicima, generalom Gotovinom, Markačem kao i svim državnim dužnosnicima.

Mimohod je završio na središnjem Gradskom trgu dr. Ante Starčević kod "Spomenika Hrvatske Pobjede Oluja 95".

Ešalon ratnih zastava prevođen simfonijskim orkestrom OSRH svečano se postrojio na središnjem trgu, gdje je Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general bojnik Dragutin Repinc predeao prijavak Presjedniku RH i vrhovnom zapovjedniku OSRH Ivi Josipoviću.

Nakon prijavka orkestar je nastavio s sviranjem vojnih koračnica do dolaska svih ešalona i hrvatskih branitelja na trg.

Nadalje uz poziv voditeljice Lejdi Oreb na minutu ponosne hrvatske tišine za sve pale u Domovinskom ratu uslijedilo je polaganje vijenaca na Spomenik hrvatske pobjede Oluja '95 svih državnih izaslanstava kao i mnogih predstavnika braniteljskih udruga.

Lejdi Oreb je pozdravila je sve nazočne a na pozdrav hrvatskih generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Čermaka trgom se prolomio gromoglasan plesak uz skandiranja hrvatskim generalima.

Dalje nakon toga započeli su i govori obraćanja svima na trgu i šire gdje su se govornici, Predsjednik RH Ivo Josipović, predsjednik hrvatskog Sabora Josip Leko i premijer RH Zoran Milanović, osvrnuli na veliku važnost proslave Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih Branitelja.

Nitko od govornika nije zaobišao posebnu zahvalu dati svim hrvatskim Braniteljima bez kojih ne bi bilo samostalne i neovisne RH,te su im svi govornici redom čestitali blagdan hrvatske pobjede..

Veliki broj ljudi okupljenih na trgu unatoč velikoj vrućini ostali su do samoga kraja svečanih govora i cijeloga programa koji se na trgu odvijao.

Nakon svečanosti na trgu Hrvatske pobjede upriličen je u Domu HV-e i svečani prijem ministara, a poslije toga svi su zajedno otišli na svečanu misu za Domovinu u crkvu Gospe Velikoga Hrvatskog krsnog zavjeta koju je predvodio vojni ordinarij mons.Juraj Jezrinac zajedno sa Biskupom šibenskokninskim Antom Ivasom.

Nakon mise cijeli državni vrh obišao je Braniteljske Zadruge koje su za tu prigodu izložile svoje proizvode u Kninu.

Održan je i svečani tradicionalni koncert na prepunom kninskom trgu koji su u izravnom tv. prijenosu mogli vidjeti mnogi koji tu večer nisu bili u Kninu.

Poslije sveg napokon malo oduška za narod od mnogih protokolarnih događanja.

Na kninskom trgu nastupili su i dvoje estradnih pjevača Oliver Dragojević i vrckasta Jelena Rozga koji su svojim izvedbama, starim i novim hitovima zabavljali sve one, kako goste tako i domaće  koji su ostali u kninu.

Osvrt Braniteljskog portala:

Vrlo važno je za napomenuti da je ova 18. obljetnica proslave hrvatske pobjede nad srbočetničkim agresorom nakon mnogo godina, upravo pročitanom oslobađajućom presudom hrvatskim uznicima, prva i moglo bi se reći povijesna proslava u čistoj i neokaljanoj državi nikakvim nametnutim udruženim zločinačkim poduhvatima i svim onim što su neki htjeli nametnuti Hrvatskoj samo da bi se izjednačila krivnja sa srbočetničkim agresorom  i isforsirao građanski rat što su napokon svi u svijetu shvatili mada se neki "dokoni" još sa tim teško mogu pomiriti

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

 

Galerija: Povjesna 18. obljetnica VRO Oluja

IMG_1375 IMG_8322 IMG_8323 IMG_8381 IMG_8398 IMG_8403 IMG_8463 IMG_8476 IMG_8527 IMG_8538 IMG_8548 IMG_8556 IMG_8578 IMG_8590 IMG_8624 IMG_8652 IMG_8694 IMG_8708 IMG_8721 IMG_8796 IMG_8806 IMG_8846 IMG_8886 IMG_8920 IMG_8922 IMG_8980 IMG_9002 IMG_9004 IMG_9018 IMG_9035 IMG_9041 IMG_9105 IMG_9116 IMG_9160 IMG_9170 IMG_9189 IMG_9194

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.