Glogoški: Zašto bi Prgometa nakon onakvog bloga zvali na razgovor

08.02.2015. 15:03:17

Ovdje je mirno, incidenata nema, a ne znam gdje je on to vidio da mi unosimo nesigurnost i strah u državu - odgovara vođa prosvjednika na interview Prgometa u Večernjem Potpredsjednik HDZ-a Drago Prgomet nastavlja s kontroverznim izjavama. Nakon što je branitelje na svom blogu pozvao da se povuku s prosvjeda, u intervjuu današnjem Večernjem listu dao je nekoliko dvojbenih teza. Neke argumente predstavio je kao činjenice, pa smo za mišljenje o tim činjenicama pitali Đuru Glogoškog, predsjednika Udruge 100-postototnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine i jednog od vođa braniteljskog prosvjeda u Savskoj. Prgomet je u intervjuu rekao da nakon poziva braniteljima da napuste šator dobiva veliku podršku mnogih branitelja i članova HDZ-a, što putem SMS-a, što putem komentara na društvenim mrežama. Dodaje kako branitelji smiju prosvjedovati, ali pri tome ne smiju izlaziti iz okvira zakona. Nadalje, tvrdi da je vrijeme da se stotinjak dana nakon prosvjeda oni nastave u obliku pregovora u Vladi i Saboru. Isto tako, iznio je tvrdnju da ne može poduprijeti način komuniciranja koji uključuje prijetnje, dezinformacije i dizanje tenzija uz unošenje osjećaja nesigurnosti i straha u državu, a nakon svega, rekao je da bi se rado odazvao na razgovor s braniteljima u šator. Glogoškog smo pitali je li među populacijom kojom je okružen, dakle braniteljskom, čuo da je netko dao podršku Prgometu u njegovim pozivima i stavovima. "Ne znam za to. Nisam čuo i nemam tu informaciju", odgovorio nam je Glogoški. Tvrdnje kako branitelji ne smiju izlaziti iz okvira zakona, odbacuje. "Ne znam gdje smo to mi izašli iz okvira zakona". Što se tiče posredničke uloge Prgometa i njegovog eventualnog posjeta šatoru, vođa braniteljskog prosvjeda je jasan. "Nikada se nije nudio da bio posrednik. O tome da smo mi njega pozivali, pa zašto bi to radili? Šator je otvoren svima koji žele doći s dobrom namjerom. Može slobodno doći tu i razgovarati s nama". Što se tiče prijedloga da je vrijeme da se branitelji okrenu Vladi i Saboru, Glogoški podsjeća da su pokušali, ali nije išlo. "Mi smo bili u Saboru, poslali smo klubovima zastupnika prijedlog za obraćanjem kako bi objasnili našu problematiku. To su prihvatila samo dva kluba. Ostali su nas odbili. To je dovoljan pokazatelj koliko s njima možemo razgovarati, a valja podsjetiti i da smo tražili izvanrednu sjednicu Sabora", podsjeća Glogoški na zahtjev branitelja da se donese ustavni zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. Glogoški se najviše začudio informacijama da branitelji u Savskoj dezinformiraju javnost i stvaraju osjećaj nesigurnosti i straha u državi. "Ne vidim čime dezinformiramo javnost za razliku od drugih kojima je to dokazano. Ovdje je mirno, incidenata nema, a ne znam gdje je on to vidio da mi unosimo nesigurnost i strah u državu", zaključio je Đuro Glogoški na 112. dan prosvjeda pred Ministarstvom branitelja.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.