Hitna telefonska sjednica Vlade: 'Zamrzava se tečaj franka i za kredite veće od milijun kn!'

23.01.2015. 15:17:19

Hitna telefonska sjednica Vlade: 'Zamrzava se tečaj franka i za kredite veće od milijun kn!' Udruga Franak odustaje od prosvjeda za sada (FOTO) "Ići će svi krediti u mjeru! To je dokaz da Vi imate snagu da promijenite nepravdu. Dakle, masovni prosvjedi otpadaju za sada", izvijestili su iz Udruge Franak. Na hitnoj telefonskoj sjednici Vlada je odlučila u Sabor uputiti amandman na Zakon o potrošačkom kreditiranju pa će se zamrzavanje tečaja švicarskog franka odnositi na sve kredite, a ne samo na one koji su manji od milijun kuna. "Konačni prijedlog Zakona o dopuni Zakona o potrošačkom kreditiranju kojim se u članku 2. navedenog Zakona dodaje stavak 2 koji glasi: „Iznimno od članka 3. stavka 1. Zakona, članak 11.d. ovoga Zakona primjenjuje se i na ugovore o kreditu u CHF i u kunama uz valutnu klauzulu u CHF, neovisno o ukupnom iznosu i vrsti kredita, a koji su sklopljeni prije stupanja na snagu ove dopune Zakona", izvijestili su iz Vlade i objasnili da se na taj način "odredba o fiksiranju tečaja kune u odnosu na CHF u omjeru 6,39 kuna za 1 CHF, primjenjuje i na ugovore o kreditu sklopljene u iznosu većem od 1 milijun kuna". Nakon Vladine objave ovu najnoviju promjenu Udruga Franak je na svojem Facebook profilu objavila da "zasad neće ići u masovne prosvjede". Iz Udruge Franak izvijestili su: "Ići će svi krediti u mjeru! To je dokaz da Vi imate snagu da promijenite nepravdu. Dakle, masovni prosvjedi otpadaju za sada, a 'Svijeća za sve žrtve kredita' nastavlja se cijeli vikend. Ne zadržavati se kod banaka, niti kod VTS-a niti kod HNB-a. Dostojanstveno zapaliti svijeću na pristojnoj razdaljini od vrata. Pomoliti se i ići dalje", poručili su iz Udruge onima koji će ih poslušati i paliti svijeće. S guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem Udruga Franak sastala se u 11 sati.    
  • Autor: T. Pšenko
  • Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Izvorni članak možete pogledati OVDJE  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.